Mercator nije što je nekad bio: Dobavljači u BiH ne vjeruju slovenskom brendu

Objavljeno: 28. 7. 2017 u 12:20h

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak saopštio je juče u Sarajevu da je donesena odluka o likvidaciji firme Velpro.

Kazao je i da će od 259 Konzumovih poslovnica 83 preći i biti rebrendirane pod Mercator, a 176 će ostati u Konzumovom vlasništvu. Iz nedavno formirane Skupštine dobavljača koji posluju sa kompanijama u vlasništvu Agrokora u BiH saopćili su da podržavaju projekat koji je Ramljak ponudio, ali su istovremeno istaknuli tri izuzetno stroga zahtjeva.

“Neće se potpisivati ugovor sa Mercatorom za isporuku robe bez prethodnog obezbjeđenja jedinstvene garancije (avalirana mjenica ili garancija banke). Svim dobavljačima će se sugerisati da pojedinačno ne potpisuju ugovore prije nego što dobiju jedinstvene garancije koje će važiti za sve dobavljače. U tom cilju treba što prije pristupiti pregovorima i potpisivanju ugovora sa Mercatorom BiH za buduće isporuke roba. Traži se da Mercator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH adekvatno trenutnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno adekvatno tekućem učešću Mercatora u prodaji Konzuma BiH. Za nastavak poslovne saradnje sa Konzumom BiH traže se garancije Sarajevskog kiseljaka d.d. i Ledo d.o.o. Čitluk za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 miliona eura i budućih redovnih tekućih potraživanja” – navodi se u saopštenju dobavljača.

Ovi zahtjevi su do sada najkonkretniji i najoštriji stav koji su bh. dobavljači zauzeli prema Konzumu i Agrokoru signalizirajući svoju opreznost prema planu Ramljaka da na tržište BiH ponovo uvede Mercator. Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić u izjavi za Faktor navodi da je skeptičan što se tiče dolaska Mercatora i da mu to ne ulijeva veliko povjerenju.

“I dobavljači su oprezni što se vidi iz njihovih zahtjeva. Nepovjerenje prema Mercatoru je veće nego prema Konzumu s kojim je poslovanje nekako išlo i dugovanja su smanjena sa 120 na oko 80 miliona KM. Mercator je u poređenju s Konzumom nepoznanica i ljudi su oprezni u smislu povjeravanja svoje robe” – poručio je Hurtić.

Navod da dobavljači pokazuju jedan objektivni oprez prema Mercatoru koji bi u dijelu poslovnica trebao da zamijeni Mercator. Poziv dobavljača da moraju ostati jedinstveni on ocjenjuje pozitivnim, a na pitanje da li će se to jedinstvo održati, pojašnjava da je to nezahvalno prognozirati.

U pregovaračkom timu Skupštine dobavljača koji posluju sa kompanijama u vlasništvu Agrokora u BiH nalaze se MCI, Bihaćka pivovara, Menprom, Klas, Violeta, Planet, Mljekara Meggle i Fabrika duhana Sarajeva koje zastupaju njihovi predstavnici. Dio dobavljača ipak nije želio ući u ovu skupštinu ističući da se ne može šaroliko društvo dobavljača staviti u istu ravan.

“Smatram da je saopštenje dobavljača preuranjeno u smislu da ne mogu dobavljači dogovarati identične uslove poslovanja s Mercatorom jer nije isto prodavati mlijeko, cigare, hljeb, sokove ili dječije igračke. Ramljak je prije 14 dana predstavio plan kojeg se oni zasada drže, a planirali su do devetog i desetog mjeseca izmiriti stare obaveze. U međuvremenu bi na osnovu ovog okvirnog plana trebao uslijediti bilateralni dogovor sa svakim od dobavljača. Ja nisam član tog udruženja i ne bih nikome dao legitimitet da u moje ime pregovara s Mercatorom i Konzumom” – kazao nam je jedan od distributera koji nije član Skupštine dobavljača.

Prve žrtve Ramljakovog plana u BiH su radnici Velpra i to njih 180 od kojih će dio preći u druge Agrokorove firme, ali će prema svemu sudeći većina dobiti otkaze i zakonom propisane otpremnine.

Izvor: Faktor.ba/A. P.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mercator-nije-sto-je-nekad-bio-dobavljaci-u-bih-ne-vjeruju-slovenskom-brendu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])