Oteli dva miliona maraka za tri godine

Objavljeno: 26. 7. 2017 u 13:02h

Protiv sedam uhapšenih u ackiji “Terzor” Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu kojom ih tereti da su organizovano počinili više pljački i ukrali blizu dva miliona maraka.

Optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Tomislav Knežević (42), Đorđe Ćulum (37), Aljoša Galić (29) i Željko Pavlović (40).  Galić i Ćulum su već u zatvoru na izdržavanju kazni za druga djela dok su ostali pritvoreni.

Prema optužnici oni su bili pripadnici zločinačkog udruženja koje je djelovalo u od 2008. do kraja 2011. godine  na području Banjaluke,  Prijedora i  Kneževa. Navodi da su oni prije pljački prikupljali podatke o metama napada, bankama, poštama i agencijama za prevoz novca, kao i podatke o načinu čuvanja novca i njegovog transporta. Nakon toga bi pripremali plan razbojništava te maskirani i naoružani išli u pljačke u kojima je svaki član grupe imao određenu ulogu i zadatke. Nakon razbojništva pljačkaši su palili  vozila, odjeću i oružje koje su koristili tokom pljački.

U optužnici se navodi da je ova kriminalna grupa najveći plijen od 1.035.230 KM uzela iz Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine. Većina tog novca je nađena. Osim toga terete ih za pljačku 572.857 KM koje su oteli od radnika “Alfa sekjuriti” u krugu banjalučke firme “Metal”, kao i za  krađu 229.854 KM novca “Pošta Srpske” kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije “Centurion”. Na teret im je stavljena i  pljačka Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši iz koje je ukradeno 33.468 KM.

Komercijalnu banku opljačkali su 19. aprila 2011. godine Straživuk, Knežević i Milan Reljić koji se već nalazi u zatvoru zbog ove pljačke. Prema optužnici pljačkaši su se do banke dovezli u kombiju na koji su prethodno nalijepili ukradene naljepnice agencije “Alfa sekjuriti”.

Reljić je sišao u suteren banke i prijeteći oružjem od trezoriste pokupio 1.035.230 KM, a potom su pobjegli s plijenom. U optužnici se navodi da su ovo razbojništvo prethodno dogovorili sa radnikom obezbjeđenja banke Daliborom Marićem i optuženim Ćulumom. Marić je razbojnicima SMS porukom javio kad je najpovoljniji trenutak da počine pljačku, a prethodno im je poslao slike rasporeda prostorija u banci. Pljačku novca od radnika “Alfa sekjuriti” počinili su 18. januara 2010. godine Straživuk, Reljić, te Vinko Knežević koji nije obuhvaćen ovom optužnicom i Ćulum koji je “tipovao posao”. Ćulum je od njemu poznatog lica po nadimku Kajgo dobio informaciju da toga dana radnici “Alfa sekjuriti” prevoze veće količine novca od firmi “Delta maksi” i “OMV BiH”. Kajgo mu je rekao i trasu puta kuda se vozi novac, pa su optuženi isplanirali pljačku. Na dan razbojništva do prostorija “Alfa sekjuriti” u krugu firme “Metal” dovezli su se ukradenim kombijem i sačekali da radnici s novcem izađu iz svojih prostorija te ih napali i pucajući na njih oteli 572.857 KM. Tom prilikom ranjen je radnik “Alfe” Jadranko Granula. Nakon pljačke pobjegli su “audijem” koji su ostavili u blizini, a zatim su se s ukradenim novcem odvezli do kuće bivšeg carinika Pavlovića u Kneževu koji je preuzeo plijen i sakrio ga.

Prema optužnici u pljački transporta novca “Pošta Srpske” 6. maja 2008. godine učestvovali  su Straživuk, Galić i Reljić. I ovaj posao “tipovao” je Đorđe Ćulum koji je dobio informaciju o transportu pošiljke novca za penzije na relaciji Banjaluka – Gornji Ribnik. Transport novca su presreli u blizini Banjaluke. Strživuk i Karać napali su radnike obezbjeđenja transporta iz agencije “Centurion” te pucajući na njihovo vozilo su ih zaustavili i izvukli napolje i natjerali da legnu. Galić i Reljić napali su vozilo “Pošta Srpske” u kome je bio novac i natjerali ranika da im otvori vrata, a zatim su pokupili plijen i pobjegli. Optuženoj sedmorki stavljena je na terete i  pljačka 33.468 maraka iz Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši. Ovu pljačku prijeteći pištoljima počinili su 6. jula 2009. godine Straživuk, Karać, Mrđan i Reljić. Optužnicu protiv pomenutih nedavno je potvrdio banjalučki Okružni sud. Optužena sedmorka razotkrivena je u akciji “Trezor” koja je započeta u februaru kada su uhapšeni Straživuk, Tomislav Knežević, Karać, Mrđan i Radenko Žutić (32) iz Banjaluke koji ovom optužnicom nije obuhvaćen. Osim pomenutih prema nezvaničnim informacijama iz policije kriminalnoj grupi pripadali su i Slaviša Ćulum, Vojislav Šešum  koji se nalaze u zatvoru. Sa ovom grupom su radili i Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević, koji su u bjekstvu. U pljačkama je učestvovao i Meho Adrović koji se kako saznajemo nalazi u inostranstvu.

Iako je tokom istrage Tužilaštvo i policija optuženima na teret stavljala i postavljanje eksplozivne naprave pod “reno” direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar “Šejkers” ta djela nisu obuhvaćena optužnicom. Takođe u optužnici se nisu našle ni pljačke Nove banjalučke banke, današnja Unikredit banka iz koje oteto 53.426 maraka, te  pljačka Gospodarske banke iz koje su pljačkaši prema ranijim izjavama Tužilaštva oteli 48.000 maraka.

Pritvor

Republičko tužilaštvo nakon podizanja optužnice zatražilo je produženje pritvora Siniši Straživuku, Milošu Mrđanu, Jovici Karaću i Željku Pavloviću zbog bojazni od uticaja na svjedoke, saradnike i bojazni da bi puštanje optuženih moglo da dovede do remećenja reda i mira. Tom zahtjevu usprotivili su se branioci svih optuženih.

“Tužilaštvo je podiglo optužnicu i saslušalo svjedoke i saradnike tako da  ne znam na koga će uticati. Nema osnova za produženje pritvora”, rekao je branilac Straživuka Nikola Tomašević.

Advokat Mrđana Mirko Dabić takođe tvrdi da nema osnova za produženje pritvora jer je optužnica podignuta, a djela su se desila prije deset godina.

Krivična djela za koja su optuženi

  • Pljačka 1.035. 230 KM iz Komercijalne banke Banjaluka
  • Pljačka 572.857 KM od radnika “Alfa sekjuriti” u krugu banjalučke firme “Metal”
  • Pljačka transporta  229.854 KM “Pošta Srpske”
  • Pljačka Rajfajzen banke u Dervišima kod Banjaluke iz koje ukradeno 33.468 maraka

Djela za koje su osumnjičeni, a  nisu optuženi

  • Postavljanje eksplozivne naprave pod “reno” direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen
  • Bacanje bombe na kafe bar “Šejkers” u Banjaluci
  • Pljačka Nove banjalučke banke, današnja Unikredit banka iz koje je oteto 53.426 KM
  • Pljačka Gospodarske banke iz koje je oteto  48.000 KM

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nebojša Tomašević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oteli-dva-miliona-maraka-za-tri-godine/||claudebot