Prošli rokovi: Kada će Vlada saopštiti koje će škole pod ključ?

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 20:09h

Tek nešto više od mjesec dana je ostalo do početka školske godine, a u Vladi još nemaju konkretne odgovore u kojim školama će od prvog septembra vrata biti zatvorena.

Stalno se prolongira odluka o zatvaranju, a ministar prosvjete je još ranije priznao da se razmatra status 35 škola. Rješenje je obećao za četvrtak, ali rješenja još nema.

U ministarstvu prosvjete uvjeravaju da će do početka školske godine, svakako donijeti odluku, ali, zbog djece, o tome još vijećaju.

U sindikatu priznaju da, među zaposlenima, raste zabrinutost.

“Ovih dana mnogi od kolega smatraju da su možda baš njihove škole na tapetu da promjene status, ali mi nemamo nekih zvaničnih informacija, a sve što je nezvanično, ne mogu da vam komentarišem i govorim o tome jer se može preko noći promijeniti situacija”, navodi Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Dok i prosvjetari čekaju odluku Vlade, demografi savjetuju ministrima da dobro razmisle. Od škole često zavisi opstanak mnogih mjesta pa se na zatvaranje gleda kao na najlošiji model ako se želi zadržati stanovništvo u ruralnim sredinama.

“Ne treba donositi univerzalne mjere,koje su iste za Banja Luku ili recimo Čajniče i Rudo, znači moraju se vršiti diferenciranja. U tim praznim prostorima uložiti mnoge napore i zadržati koliko god ima učenika da bi se ostavilo to stanovništva što ima”, kaže Stevo Pašalić demograf.

Ove godine je prvi put upisano manje od deset hiljada prvačića u Srpskoj. I prethodnih godina su zatvarane mnoge škole i ukidana odjeljenja. Samo prošle godine sedam područnih odjeljenja nisu počela s radom, jer nisu imala ni jednog učenika.

Dok Ministarstvo razmatra koje će škole od 1.septembra biti zatvorene, za ovu školu znamo da sigurno neće biti među njima. Samo ove godine u Osnovnoj školi Branko Radičević u Banjaluci upisano je oko 1.700 đaka, pa bi još jedna nova škola itekako dobrodošla. Vlada Republike Srpske svakako bi trebalo i o tome da donese Odluku.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prosli-rokovi-kada-ce-vlada-saopstiti-koje-ce-skole-pod-kljuc/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])