Autobusi zreli za otpad prevoze putnike

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 12:50h

Prosječna starost autobusa u kojima se voze stanovnici Republike Srpske i BiH je oko 25 godina, a među rekorderima izdržljivosti našlo se nekoliko primjeraka proizvedenih davne 1976. godine.

Da je spisak starih autobusa koji krstare našim ulicama prilično dugačak, potvrđuje i Evidencija motornih vozila, koja je objavljena na internet stranici Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).  Iz ovog dokumenta može se vidjeti da je među registrovanim autobusima u BiH tek poneki od njih sa fabričke trake izašao u proteklih pet godina.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da ne postoje tačni podaci o starosti autobusa u Srpskoj, kojih je lani bilo registrovano više od 1.500.

“Jasno je starost sigurno utiče na tehničku ispravnost vozila, koja može biti i uzrok saobraćajne nezgode. Svjedoci smo da se u protekloj godini dešavalo da se zapale autobusi koji su prevozili djecu na ekskurzije”, rekao je Radović.

Vlasnik preduzeća “Semberija transport” iz Bijeljine Pantelija Mitrović kaže da je prosječna starost autobusa u ovom preduzeću oko 14 godina.

“Na međunarodnim linijama koristimo novije autobuse, dok na gradskom i prigradskom području ipak imamo one malo starijeg datuma proizvodnje. Iz iskustva znam da koliko god popravljali stare autobuse uzalud je, jer staro je staro”, rekao je Mitrović koji priznaje da je stanje zabrinjavajuće, i da se putnici žale na neudobnost autobusa i nedostatak klima-uređaja.

Da se radi o nezanemarivom problemu, koji utiče na svakodnevni život građana, potvrđuje i činjenica da su o starosti autobusa nedavno raspravljali poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, po poslaničkom pitanju Saše Magazinovića (SDP). Prema podacima Ministarstva komunikacija i transporta BiH prosječna starost autobusa u BiH je 24 godine. Naglasili su da u BiH ne postoji zakonsko ograničenje kada je riječ o starosti autobusa. Jedini uslov je da budu tehnički ispravni.

Građani koji se svakodnevno voze autobusima ogorčeni su ovom činjenicom, navodeći da je očigledno da i zakon ide naruku prevoznicima koji se vode ekonomskim interesima i željom za zaradom, umjesto bezbjednošću, komforom i zadovoljstvom putnika.

“Autobuske karte su preskupe u odnosu na ono što putnici dobijaju. Čast izuzecima, ali mnogim prevozinicima je jedini cilj da putnike prevezu sa jedne na drugu destinaciju, danas, a kako će biti sutra i da li će putnici biti zadovoljni, nije im važno. Nije se jednom desilo da po nekoliko časova stojim u autobusu, zajedno sa još nekoliko putnika, jer se ne vodi računa o broju mjesta i prodatih karata. O klimi, toaletu i drugim prijatnostima u autobusu, takođe mnogi putnici mogu samo da sanjaju”, kaže Bojana Đ. iz Banjaluke.

Pojasevi u autobusima

Evropska unija od 2018. godine uvodi nova, stroža pravila za proizvodnju i korišćenje autobusa. Neki od novih propisa tiču se i bezbjednosti putnika, koji se neće moći voziti ako nisu vezani sigurnosnim pojasevima. Prema novim propisima EU, turistički autobusi moraće da imaju motore standarda “euro šest”.

Prosječna starost autobusa

  • 11 godina – Hrvatska
  • 14 godina – Crna Gora
  • 14 godina – Srbija
  • 24 godine – BiH

Izvor: Glas Srpske / Autor: Miljana Latinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/autobusi-zreli-za-otpad-prevoze-putnike/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])