Zaposlenje čeka 1.200 djece poginulih boraca

Objavljeno: 24. 7. 2017 u 14:30h

U Republici Srpskoj trenutno je bez posla gotovo 1.200 djece poginulih boraca, a od tog broja, njih oko 100 je sa fakultetskim diplomama.

Podaci su to Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović kaže da nadležni oduvijek ulažu velike napore i putem akcionih planova zapošljavanja ističu prednost zapošljavanja ove kategorije, zbog čega se, kako naglašava, i ide u dobrom pravcu da uskoro svi budu zaposleni.

“Blizu 200 djece poginulih boraca još studira, a njih oko 100 je završilo fakultete, uglavnom društvene i nije još dobilo radna mjesta” – kazao je Mitrović, dodajući i da je evidentiran manji dio njih da su odbili određene poslove koji su im nuđeni.

Prema njegovim riječima, ove godine oko 40 djece poginulih boraca trebalo bi da u prosvjeti dobije mjesto pripravnika.

“Pregovaramo da im bude odobreno da odrade pripravnički staž u prosvjeti, iako je resorno ministarstvo donijelo zabranu zapošljavanja zbog racionalizacije školske mreže. Međutim, očekujemo da se tu napravi izuzetak, kako bi ova djeca bila zbrinuta” – rekao je Mitrović.

Dodaje i da su nedavno dobili priliku da zaposle dvoje djece poginulih boraca kao vaspitače u Banjaluci.

“Jedno smo uspjeli zaposliti, dok za drugo radno mjesto nismo našli ovaj kadar. Niko među nezaposlenima nije bio sa tom strukom. I to ne samo u Banjaluci, već nigdje u Republici Srpskoj” – kazao je Mitrović.

On je pozvao sve poslodavce da vode računa prilikom zapošljavanja i da imaju razumijevanja kod tih kategorija.

“Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti da zaposlimo ovu djecu do kraja iduće godine” – dodao je Mitrović.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić kaže da realnom sektoru u Srpskoj nedostaje značajan broj radne snage, ali da među onima koji se javljaju na konkurse za posao u toj oblasti veoma malo bude djece poginulih boraca.

“Međutim, ima ih i iz tih kategorija, ali, nažalost, ne možemo ih favorizovati. Naravno, u situacijama kada imaju iste kvalitete i broj bodova kao i drugi kandidati, većina poslodavaca, ako je u pitanju dijete poginulog borca, nastojaće da im izađe u susret” – rekao je Mijić, dodavši da je i on dijete poginulog borca, ali da nikada nije imao prednost na osnovu toga, već se uvijek oslanjao na svoju profesiju i rad.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da je od 2011. do 2016. kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja zaposleno 1.298 djece poginulih boraca, za šta je utrošeno 8,58 miliona maraka.

“Projektom podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca VRS, nezaposlenih demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS “Zajedno do posla” u 2017. odobreno je 3,47 miliona KM za zapošljavanje 743 lica” – rekli su u ovom ministarstvu.

“Zajedno do posla”

Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske RS, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca “Zajedno do posla” počeo je u julu 2012. godine.

“Od tada do 30. juna 2017. godine zaposleno je 2.711 lica iz boračke populacije i izdvojeno 12,99 miliona maraka” – podaci su Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Izvor: Glassrpske/Dragana Orlović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zaposlenje-ceka-1-200-djece-poginulih-boraca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot