Banka Srpske dužna za porez 90.000 maraka

Objavljeno: 24. 7. 2017 u 16:36h

Poreska uprava RS je kontrolom u Banci Srpske utvrdila skoro 90.000 KM neizmirenih obaveza na osnovu poreza na dobit koju je ostvarivala prije nego što je završila u stečaju.

Poreski inspektori kontrolisali su poslovanje Banke Srpske u periodu od 1. decembra 2016. godine do početka aprila ove godine, a rješenje o utvrđenim dodatnim obavezama postalo je pravosnažno tek nedavno.

“U tim kontrolama utvrdili smo da Banka Srpske nije izmirila 87.280 KM obaveza na osnovu poreza na dobit do momenta otvaranja stečajnog postupka kod ovog poreskog obveznika” – kazali su u Poreskoj upravi RS.

Utvrđeni iznos duga prijavljen je stečajnoj upravnici Banke Srpske.

“Taj dug je prijavljen i on je priznat. Planirano je da bude izmiren u skladu sa prioritetima i isplatnim redovima” – kazala je stečajna upravnica Mirjana Golić.

U nastavku izvještajnog ročišta, koje je zakazano za 14. septembar, biće razmatran dalji tok stečaja.

Kada je riječ o prodaji imovine Banke Srpske iz koje bi trebalo da budu namirena potraživanja povjerilaca, Golićeva je kazala da je ona predložila da počne procedura hitne prodaje, ali da povjerioci o tome još nisu donijeli odluku.

“O tome će takođe biti riječi 14. septembra. Očekivala sam od njih konstruktivan prijedlog, ali do toga nije došlo. Samo su iznosili kritike. Vidjećemo šta će biti na izvještajnom ročištu i da li će podržati hitnu proceduru prodaje imovine kako bismo počeli sa izmirenjem duga povjeriocima” – kazala je Golićeva.

Prijavljena potraživanja povjerilaca Banke Srpske iznose 221,55 miliona KM, od čega je 152,23 miliona priznato. Od iznosa priznatih potraživanja 112,13 miliona odnosi se na Vladu RS i njene institucije, a Golićeva je te obaveze smjestila u peti suspendovani isplatni red, što znači da će dug prema njima biti izmiren tek kada budu namirena potraživanja svih povjerilaca.

Agencija za bankarstvo RS je 16. novembra 2015. uvela privremenu upravu u Banku Srpske, dok je 11. maja prošle godine pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija za bankarstvo je 10. januara ove godine podnijela Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje stečaja nad Bankom Srpske, koji je i otvoren početkom aprila ove godine.

Krediti

U izvještaju stečajnog upravnika navedeno je da je kreditni portfolio Banke Srpske loš i da je do toga dovelo loše rukovođenje bankom.

“Nanesena je nesaglediva šteta kroz davanje kredita koji nisu bili obezbijeđeni. Vrijednost plasiranih kredita Banke Srpske na dan otvaranja stečaja iznosila je 171,33 miliona maraka, od čega se 148,43 miliona odnosi na preduzeća i institucije, a ostatak na građane” – navedeno je u izvještaju.

Izvor: Glassrpske/Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/banka-srpske-duzna-za-porez-90-000-maraka/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot