Građani BiH bi ponovno mogli ostati bez pasoša

Objavljeno: 22. 7. 2017 u 12:48h

Izrada pasoša za državljane BiH uskoro bi ponovno mogla naići na novi niz problema ako se ne završi poslednji raspisani javni poziv za izbor najpovoljnijeg proizvođača pasoša koji je već blokiran.

Nakon problema i nestašice pasoša početkom ove godine, potpisivanjem jednogodišnjeg ugovora s firmom Muehlbauer, izrada pasoša je normalizovana, ali već početkom naredne godine moguće je da dođe do novih problema, piše Radiosarajevo.ba.

Naime, na trenutni  poziv žalile su se dvije firme te je u posljednjih nekoliko sedmica poziv za izbor proizvođača pasoša BiH blokiran, potvrdio je za Adil Osmanović, ministar za civilne poslove BiH.

“Nakon što je s tvrtkom Muehlbauer potpisan jednogodišnji ugovor da nabavlja pasoše za građane do 21. marta 2018. godine, IDDEEA je raspisala međunarodni poziv za izbor novog proizvođača pasoša u naredne četiri godine. Nakon što je raspisan  poziv u skladu sa zakonskim rješenjima, sve kompanije imaju pravo žaliti se na taj poziv, što su iskoristile tvrtka iz Francuske i Austrijska državna štamparija”, kazao je Osmanović.

On je dodao kako je IDDEEA ove žalbe proslijedila Kancelarija za žalbe, koji ima rok od 30 dana da odgovori je li žalba validna, što može poništiti poziv ili odbijati žalbe, kako bi se nastavila procedura.

“Mislim da ovih dana ističe 30-dnevni rok, kada se očekuje odgovor Kancelarije za razmatranje žalbi. Bilo bi jako teško sustići vrijeme do 21. marta, ako Ured poništi poziv, jer bi raspisivanje novog podrazumijevalo više od pola godine procedura, odnosno 45 dana koliko traje međunarodni poziv i 180 dana koliko je firmi dozvoljeno za ulazak u posao”,  zaključio je ministar Osmanović, dodavši kako se nada da će uskoro celi proces biti završen s pozitivnim ishodom.

Izbor novog proizvođača pasoša značio bi da BiH može izabrati najpovoljnijeg proizvođača, čime bi se moglo ispuniti i najavljeno smanjenje cijene pasoša. Međutim, ako tender bude poništen građani bi već početkom naredne godine ponovno mogli imati probleme s nedostatkom pasoša, dok se firme bore za privilegiju da rade na višemilionskom poslu za BiH. Zbog toga je potrebna brza reakcija svih nadležnih institucija jer još uvijek preostaje osam mjeseci da se ovaj problem riješi.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gradani-bih-bi-ponovno-mogli-ostati-bez-pasosa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot