Savremena operacija izvedena u UKC RS: Prva VATS timektomija u BiH (Foto)

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 18:35h

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u četvrtak je izvršena prva VATS timektomija u Bosni i Hercegovini, najmodernija operacija grudne žlijezde, i to endoskopskim putem, bez otvaranja grudnog koša.

Ukupno su izvršene četiri operacije, bez akcidenata i komplikacija, a sama hospitalizacija pacijenata trajala je jedan dan.

“Ovaj način operacije omogućava brži oporavak pacijenta, kraću hospitalizaciju od svega dva dana dok je prije bila 10 dana, veći komfor, manju bolnost, kao i nižu stopu komplikacija. Ne treba nam mnogo opreme i zato iziskuje neuporedivo manje troškova. Dok je operacija prije trajala i do dva sata, s ovom metodom potrebno je svega 30 do 50 minuta”, naveo je Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju.

On je zahvat izveo uz pomoć Miloša Koledina, gostujućeg profesora iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, koji radi na edukovanju kadra na UKC RS. Kantar je pojasnio da se ovaj zahvat najčešće primjenjuje kod bolesnika sa mijastenijom gravis – neurološkog oboljenja.

Dodao je da su pripreme trajale dugo, ali da su uspjeli obezbijediti svu logistiku sa neurološke, anesteziološke strane, kao i tehničke detalje oko instrumentarija, te da su na operaciji radila dva hirurga, instrumentarka, pomoćna instrumentarka, anesteziolog i anestetičar.

Vlado Đajić, vršilac dužnosti generalnog direktora UKC RS, istakao je da je ovo veliki korak za ovu ustanovu, te podsjetio da se konstantno radi na unapređivanju kako prostora, uslova i opreme, tako i edukovanju kadra.

Izvor: Nezavisne/Renata Kasagić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/savremena-operacija-izvedena-u-ukc-rs-prva-vats-timektomija-u-bih-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot