Novak napustio top 4 poslije pune decenije!

Objavljeno: 21. 7. 2017 u 15:26h

Niz kakav nije zabilježen u tom periodu biće prekinut kada Đokoviću budu izbrisani bodovi za titulu osvojenu prije godinu dana u Kanadi. Šta će biti na kraju sezone?

Odlukom da napravi “dužu pauzu” kako bi sanirao hroničnu povredu desne ruke i prevazišao prisutan mentalni zamor, tri puta najbolji sportista svijeta Novak Đoković okončao je i deceniju dug boravak u Top 4 društvu ATP tura.

Najduži niz nedjelja na jednom od prva četiri mjesta na svjetskoj listi tenisera, od čega je Novak samo 21 sedmicu proveo kao četvrti, biće završen 31. jula, kada mu budu izbrisani bodovi koje je osvojio titulom prije godinu dana na Rodžers kupu.

Za tu jubilarnu 30. i, ispostaviće se, posljednju Masters titulu koju je osvojio do danas, Đoković je prije godinu dana dobio 1.000 bodova, a odlukom da se povuče sa ovogodišnjeg izdanja turnira koji se naizmjenično seli iz Toronta u Montreal, i nazad, praktično je prepustio četvrtu poziciju Stenu Vavrinki.

To znači da će naš as biti ispod četvrtog mjesta prvi put od 9. jula 2007. godine!

Pored Đokovića, iako još nema zvanične potvrde na sajtu narednog Mastersa u Torontu (7. – 13. avgust), učešće je otkazao i svetski “Broj 1”, Endi Marej, što znači da će doći do smjene i na čelnoj poziciji, odnosno da će se Rafael Nadal u avgustu vratiti na prvo mjesto bar neko vrijeme.

U ovom trenutku, vrh ATP liste izgleda ovako:

  • 1. Endi Marej 7.750
  • 2. Rafael Nadal 7.465
  • 3. Rodžer Federer 6.545
  • 4. Novak Đoković 6.325
  • 5. Sten Vavrinka 6.140
  • 6. Marin Čilić 5.075

Đoković je na press konferenciji poslije predaje Tomašu Berdihu u četvrtfinalu Vimbldona više puta ponovio da dugo ne može da pobijedi bol u laktu i podlaktici, da se stvari vremenom samo komplikuju, a da ga “užasava pomisao da ide pod nož ili se truje pilulicama”.

“Duži odmor” termin je koji je više puta iskoristio, jednom je čak napravio paralelu i sa preskakanjem sledećeg semestra, što bi moglo da znači i pauzu od šest mjeseci, ali za sada poznato je samo da neće igrati u Torontu i da je otkazao učešće na premijernom Rod Lejver kupu, zakazanom za 22, 23. i 24. septembar u Pragu.

Između Toronta i Praga, Novak je trebalo da nastupi i na jedinom Mastersu koji do sada nije osvojio, Sinsinatiju, posljednjem gren slemu sezone, US Openu, kao i polufinalu Svjetske grupe Dejvis kupa, okršaju sa Francuskom u Mecu, ali je sve to pod znakom pitanja, kao i šta će Đoković uraditi u septembru.

Poslije Praga, Novak je trebalo da odigra egzibiciju sa Nadalom u Astani, u Kazahstanu (28. i 29. septembar) i potom, kao i ostali, produži za Kinu gdje je uvijek bilježio dobre rezultate, na oktobarskim turnirima u Pekingu i Šangaju. Kraj sezone bio bi, kao i uvijek, rezervisan za pariski Masters i finale ATP sezone u Londonu, uz možda plasman u novembarsko finale Dejvis kupa.

Nije za očekivati da Đoković otkaže učešće na svim ovim događajima već sada, realnije je da će on (bar javno) odluku o povratku sa “dužeg odmora” pomjerati iz nedjelje u nedjelju, kako se situacija bude razvijala…

Ako postoji nešto pozitivno u ovom trenutku kada je Đokovićeva sezona u pitanju, to je činjenica da u drugom delu godine neće izgubiti ogroman broj bodova, utoliko što je i na ljeto i jesen 2016. bilježio skromne rezultate i preskakao turnire zbog istih problema sa laktom i podlakticom.

Do kraja sezone, Novak brani:

  • Rodžer kup – 1.000
  • Sinsinati – 0
  • US Open – 1.200
  • Peking – 0
  • Šangaj – 360
  • Pariz – 180
  • London – 1.000
  • Ukupno – 3.740

Ipak, pitanje je gdje bi se njegov pad zaustavio ukoliko bi zaista meč sa Berdihom na Vimbldonu bio njegov posljednji u 2017. godini…

Ono što bi ga neko vrijeme štitilo je ATP “zaštićeni reking”, pravilo koje u slučaju teških povreda i drugih razloga dugog odsustva sa takmičenja, štiti igrače od nekontrolisanog pada na rang listi.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novak-napustio-top-4-poslije-pune-decenije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot