Skupštinska bura pred godišnji odmor: Opšta svađa poslanika zbog penzija!

Objavljeno: 20. 7. 2017 u 19:48h

“Penzioneri u Srpskoj od oktobra će definitivno dobijati veću penziju”, izričit je bio mininstar rada Milenko Savanović, nakon što je iščitao Izvještaj o poslovanju Fonda PIO RS u Parlamentu.

“Vlada je obećala, a na ispunjenje obećanja obavezuju nas i zaključci Narodne skupštine RS, ali ni to nam nije dovoljno”, poručuje prvi penzioner Rade Rakulj.

“Ne prihvatamo ona tri odsto, mi insistiramo na pet. Pet odsto, da li će se moći pomaknuti od januara onih dva, kako Vlada predlaže, a tri da da sad od prvog oktobra”, navodi Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

“Biće sigurno isplata oktobarske penzije u povećanju od tri odsto, to je sigurno”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Penzionere, ipak, brine i tih tri odsto, jer kažu da u izvještaju Fonda o povećanju penzija nema ni slova. Konačan stav o svojim zahtjevima donijeće na skupštini krajem mjeseca.

Opozicija je i više nego sumnjičava. Stanje u Fondu PIO je, kažu, neodrživo, zbog slabe uplate i kontrole doprinosa.

“Na godišnjem nivou iz budžeta, odnosno iz kredita namiruje za plaćanje već sadašnjeg nivoa penzija, na godišnjem nivou 246 miliona govori u prilog činjenici da je jako teško stanje u Fondu PIO i pored činjenice da imamo najniže penzije u okruženju.Vlada je na način da ne plaćaju javna preduzeća i ustanove doprinose za PIO legalizovala i ostalima koji hoće da se uključe u nelegalan rad”, rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Nedopustivo je da se ne plaćaju obaveze i doprinosi, nedopustivo je da se na minimalne plate obračunavaju doprinosi za Fond PIO, nedopustivo je da poljoprivrednici ne plaćaju svoje obaveze, da je toliko rada na crno. Ali, niko ništa ne preduzima”, poručuje Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Zbog svega toga, opozicija smatra da se pod hitno mora odžati posebna sjednica Vlade na kojoj bi se raspravljalo o stanju u Fondu i načinima da se poboljša naplata doprinosa, ali i funkcionisanje cijelog sistema. Ukoliko ne bude sjednice, o Fondu će se raspravljati kada u Skupštinu dođe interpelacija opozicije o ekonomskom stanju u RS.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/skupstinska-bura-pred-godisnji-odmor-opsta-svada-poslanika-zbog-penzija/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot