Vojnicima na obuci nedostaje hrane i odjeće

Objavljeno: 19. 7. 2017 u 14:36h

Komanda za obuku i doktrinu u kasarni “Travnik” primjer je haosa u kojem se nalaze Oružane snage BiH, jer su stražare i vozila dotrajali, kandidatima na obuci nedostaju odjeća i oprema, a svježe meso posljednji put im je isporučeno još krajem prošle godine.

Probleme je identifikovao parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, koji je sa saradnicima 5. juna nenajavljeno posjetio Komandu za obuku i doktrinu i ustanovio da se u njoj nije gotovo ništa promijenilo od 13. oktobra 2014. godine kada je takođe ustanovio da su uslovi za boravak i rad vrlo loši.

“Ni uslovi, ni stanje ljudskih prava nisu se bitno poboljšali. Resursi kojima se raspolaže identični su ranijim, čak su i smanjeni, a obaveze su značajno povećane”, naveo je Šiljegović u informaciji koja bi trebalo da se nađe na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost.

Šiljegović je konstatovao da su stražare u lošem stanju i da treba hitno sanirati objekat, u čemu prioritet treba da imaju sanitetske prostorije.

“U kuhinji nema tople vode, mašine za pranje suđa i veša su neispravne. Nedostaju odjeća i individualna oprema koju koriste kandidati na osnovnoj oficirskoj obuci. Zalihe osnovnih sredstava za održavanje prostorija i kruga kasarne su gotovo iscrpljene. Higijenski potrošni materijal je posljednji put isporučen 27. aprila u količini od oko 30 odsto stvarnih potreba jedinice”, naveo je Šiljegović.

Naglašava da su vojnici otkrili da konzervisani gulaš nije istog sastava kao onaj koji je moguće kupiti u prodavnicama, iako je isti proizvođač i deklaracija.

“Konzervisana hrana koju dobijaju vojska i civili u ovoj kasarni nije kvalitetna, a isporuka mesa, povrća i mliječnih proizvoda nije kontinuirana. Svježe juneće meso isporučeno je posljednji put krajem prošle godine – 13. decembra 50 kilograma, a 28. decembra 70 kilograma. Svježu pastrmku posljednji su put dobili 22. februara ove godine – 73 kilograma, a svježeg oslića 30. marta – 51 kilogram”, istakao je Šiljegović.

Komanda za obuku i doktrinu je veoma važan dio Oružanih snaga jer se u njoj obavlja edukacija za napredovanje u službi.

“S obzirom na to da veliki broj profesionalnih vojnih lica i civila boravi 24 časa na ovoj lokaciji, potrebna je velika količina materijalnih sredstava, ali brojni zahtjevi za nabavku nisu realizovani”, istakao je Šiljegović, koji je naveo i da su vozila dotrajala i sklona kvarenju, kao i da njihova operativnost iznosi samo 21 odsto.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić kaže da su u aprilu 2013. godine zbog problema u javnim nabavkama u Ministarstvu odbrane organizovali posebnu sjednicu komisije i donijeli zaključke da bi problemi što prije bili prevaziđeni i riješeni.

“Bilo je napretka, ali se stanje ponovo vraća na staro. Postoje ograničenja u javnim nabavkama, ali to nije razlog da stanje u jedinicama bude ovakvo i da vojnici nemaju osnovna sredstva”, rekao je Podžić.

Oružane snage i Ministarstvo odbrane su najveći budžetski potrošač, a iako njihovi godišnji troškovi dostižu oko 280 miliona KM, vojnici nemaju ni osnovna sredstva.

Nema dovoljno kadra

Boško Šiljegović je naveo da u Komandi za obuku i doktrinu realizuju više kurseva nego što je bio slučaj prilikom prethodne posjete 2014, ali da je personalna popunjenost nedovoljna.

“S obzirom na značaj Komande za obuku i doktrinu u procesu obuke, preporučujem da bude obezbijeđen dovoljan broj kvalitetnog kadra”, istakao je Šiljegović.

Neki od problema

  • stražare u lošem stanju
  • kuhinja nema tople vode
  • mašine za pranje suđa i veša nisu ispravne
  • nedostaju odjeća i individualna oprema
  • nedostatak higijenskog potrošnog materijala
  • konzervisana hrana nije kvalitetna
  • svježe juneće meso isporučeno posljednji put krajem prošle godine
  • vozila dotrajala i sklona kvarenju

Izvor: Glas Srpske / Autor: Željka Domazet

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vojnicima-na-obuci-nedostaje-hrane-i-odjece/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])