Traktoristi sve češće žrtve neispravnih mašina

Objavljeno: 19. 7. 2017 u 10:36h

U samo tri dana na području Banjaluke dogodila su se dvije nesreće u kojima su poginule tri osobe, a u oba slučaja do fatalnog ishoda je došlo nakon prevrtanja traktora. U mjestu Šimići poginuo je pedesetosmogodišnji N. B. a samo dva ranije na identičan način su u mjestu Dragočaj nastradali otac i sin, Mirko i Dubravko Božić.

Prema podacima MUP RS svake godine na području Srpske  za volanom traktora ili drugih radnih mašina poginu najmanje četiri osobe, a desetak osoba prođe sa težim povredama.

Slična situacija je i u FBiH. Nedavno se traktor prevrnuo u mjestu Sarači kod Kalesije, a poginuo je Mujo Alić, sedamdesetogodišnjak iz ovog mjesta. Alić je izgubio kontrolu nad radnom mašinom dok je radio na njivi pa je sletio u lokalni potok, a od zadobijenih povreda je preminuo na mjestu nesreće. Iako su mu mještani pokušali pomoći, tešku mašinu nije bilo moguće pomjeriti sa njega bez dizalice.

Tehnička neispravnost

Stručnjaci ističu da je glavni uzork sve češćih nesreća u kojima ginu traktoristi tehnička neispravnost ovih radnih mašina.

“Tehnička neispravnost se ogleda u neispravnim uređajima za upravljanje ili zaustavljanje ili uređajima za kvačenje. Rude su gotovo potpuno neispravne kod većine traktora i kada se kači prikolica za traktor često se zakači samo sa jednim šarafom. To ostavlja toliko slobodnog prostora da, ako traktor naleti na rupu, šaraf iskoči i traktor ode na jednu, a prikolica na drugu stranu. Vozači i putnici se nađu pod naletom teškog željeza i smrtni ishodi su neizbježni. Ne mora čak ni šaraf ispasti, jer takvo je vozilo toliko nestabilno da se vrlo lako može prevrnuti uslijed udara prikolice u vozilo”, pojasnio je za Faktor Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.

Kako ističe, još veća opasnost od fatalnih nesreća prijeti zbog neispravne signalizacije na radnim mašinama.

“Neispravna svjetlosna signalizacija je naročito opasna u prvi sumrak zbog smanjene vidljivosti. Ta signalizacija postane nevidljiva i kada su ova vozila natovarena kabastim teretom kao što su seno, balirana slama i slično. Opasni su za sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, jer moraju izaći na cestu, makar kako bi prešli put do njive ili sa njive”, kaže Kovačević.

Upravo jedna ovakva nesreća dogodila se prije nekoliko dana na putu Bugojno – Prozor kada se na cesti našao traktor na kojem su bile dvije osobe. Na njega je, krećući se velikom brzinom, naletio BMW. Radna mašina je doslovno prepolovljena, a samo pukom srećom vozač i suvozač su preživjeli. Od siline udara odbačeni su na obližnji travnjak.

Zbog prečestih nesreća sa fatalnim posljedicama, nadzor nad ovim vozilima morala bi voditi država, odnosno opštine u kojima se traktori registruju.

Upozorenje vozačima

“Ako imate jednu opštinu u kojoj je registrovano 100 ovakvih radnih mašina, ona bi morala organizovati seminare za traktoriste kako bi ih upozorila na sve opasnosti koje vrebaju kada se uključe u saobraćaj sa ovim mašinama. Vozači se moraju edukovati barem jednom godišnje. Takođe, morali bi imati i police osiguranja kako bi mogli isplatiti štetu trećim licima ukoliko izazovu udes. Međutim, kod nas toga nema. Traktor je registrovan prije deset godina i niko više ne vodi računa o tome, o njegovoj tehničkoj ispravnosti, osiguranju i slično. Kada bi traktor izašao na cestu i sudario se sa autobusom u kojem su djeca, ko bi tu štetu nadoknadio”, pita Kovačević.

Nadzor

On ističe da, ukoliko se vozači ne upozore na opasnosti koje vrebaju i ne uvode neki standardni nadzor nad ovim mašinama, samo ćemo i dalje bilježiti brojke poginulih.

Zanimljivo je da je zbog uočenih nepravilnosti MUP RS organizovao kampanje i apelovao na vozače radnih mašina da se pridržavaju propisa, kako bi se povećala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

U tim apelima navodi se da tokom vožnje na javnom putu traktor i radna mašina moraju imati upaljeno žuto rotaciono svetlo, te oboreno i poziciono svetlo. U kabini i oko nje nije dozvoljen prevoz putnika i moguće je prevoziti do pet osoba starijih od 15 godina u traktorskoj prikolici, a tri osobe u prikolici koju vuče motokultivator.

Izvor: faktor.ba / Autor: E. F.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/traktoristi-sve-cesce-zrtve-neispravnih-masina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot