Oblak dima nad Splitom, prijeti “ekološka bomba”

Objavljeno: 19. 7. 2017 u 17:06h

Oblak dima nadvio se nad Splitom, na Mosoru i dalje gori, širi se smrad i čeka dolazak kanadera, javlja Index.hr. Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca, a vidjeće se da li će im eventualno biti potreban dolazak vojske u pomoć.

Požar na Karepovcu, kod Splita, ponovo tinja, ponovo gori i velik splitsko smetljište, a gradom se širi težak smrad, a ako vatra zahvati deponiju tom gradu prijeti ekološka bomba, upozoravaju stručnjaci, prenijeli su hrvatski mediji. Dežurne službe, piše Slobodna Dalmacija, napominju da straha od novog požara nema, ali da situacija nipošto nije bezazlena.

“Dim izlazi iz Karepovca, vatrogasci su i dalje na terenu, ali nema opasnosti od požara”‘, kažu nadležni i objašnjavaju da je “vjerovatno vatra ušla u dublje slojeve, te da Karepovac sada treba natopiti i zatrpati”. Smrad se osjeća po cijelom gradu, sve do Solina, dok se s Klisa pruža zastrašujući pogled na Split.

Nad gradom se nadvio veliki dimni oblak, velik nekoliko kilometara, a iz Vatrogasnog operativnog centra da nema vjetra koji bi raznio dim i raščistio vazduh. Takva situacija ipak nipošto se ne smije ignorisati jer i sami vatrogasci preporučuju građanima da zatvore prozore svojih domova i upale klime ako ih imaju.

Građanima se takođe savjetuje da redovno prate medije jer će Zavod za javno zdravstvo promptno izvjestititi o eventualnom pogoršanju kvalitete vazduha. U nadležnom centru je primljeno veliki broj poziva zabrinutih građana koji taže savjet kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

Javili su se i neki građani koji su vrlo zabrinuti zbog trenutne situacije i potencijalne ekološke bombe koja prijeti Splitu. Oni su u strahu i da svoju djecu pošalju van grada. Iz Centra kažu da razloga za paniku nema.

“Kvalitet vazduha u Splitu je jutros zadovoljavajući i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo mjerenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti blagovremeno upozorena”, saopštio je Mate Herceg iz županijskog centra za Slobodnu Dalmaciju.

Sa zgarišta na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči. Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji obezbjeđuju požarište.

Na požarište na Karepovcu takođe je pozvan jedan kanader koji će uskoro obići teren. “Da se zapalio Karepovac, strah me je i da pomislim šta bi se dogodilo. Bila bi to katastrofa teško zamislivih razmjera”, rekao je za Slobodnu prof. dr sc. Stanko Uršić, naučnik koji godinama već upozorava na opasnosti od spaljivanja otpada. Profesor Uršić objašnjava da je dim s deponija ‘katastrofalno toksičan”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oblak-dima-nad-splitom-prijeti-ekoloska-bomba/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])