U RS zabranjen uvoz štetnih sadnica

Objavljeno: 18. 7. 2017 u 20:29h

U domaćim rasadima već se bore sa vrućinom i nedostatkom vode, ali pričaju da je najbitnije da su sadnice prirodne i zdrave.

Tako je i u porodici Dragojević kod Gradiške. O zabrani uvoza sadnica jabuka iz Francuske već su čuli. Sve je, kažu, manje domaćih proizvođača, pa se pribjegava uvozu, a u kvalitet evropskih sadnica odavno su izgubili povjerenje.

“Savjetujem sve i jednom koji se opredijelio da uzme sadni materijal i da podiže integralni zasad bilo kojeg voća da prethodno obiđe sadni materijal koji ga interesuje, obiđe rasadnike i konstatuje institucije koje su zadužene za kontrolu. Slažem se da se svašta dešava i svega se uvozi”, rekao je Jovo Dragojević, voćar.

A carinici su u Francusku vratili sadnice jabuke Brukfild i Čelendžer sa neizlječivim oboljenjem korijena, koje su bile namijenjene za naše tržište. Slično je i sa sjemenom kropira iz Francuske, ali i Holandije, Njemačke i Danske.

Iz Republičkog inspektorata poručuju da je riječ o većim količinama, ali i šteti koju bi oni nanijeli domaćem tržištu.

“Kod deset pošiljki je nakon izvršenih analiza potvrđeno prisustvo karantinskih štetnih organizama. Riječ je, dakle, o devet pošiljki sjemenskog krompira u količini oko 140 tona i jednoj pošiljci sadnog materijala, odnosno sadnice jabuke iz Francuske u količini od 10 700 komada”, navodi Dušanka Makivić, Inspektorat Republike Srpske.

Ni prošle godine situacija nije bila bolja. Tada je uništeno više od 211 000 sadnica maline iz Poljske. Takve biljke mogle bi da naštete i drugim kulturama koje se uzgajaju u blizini biljaka sa karantinskim oboljenjem, poručuju iz Inspektorata.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-rs-zabranjen-uvoz-stetnih-sadnica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])