Dim i smrad sa deponije okovali Kotor Varoša

Objavljeno: 18. 7. 2017 u 15:27h

Dim i smrad sa nekadašnje deponije u Novom selu, na kojoj je izbio požar, okovali su juče opštinu Kotor Varoš, a mještani s nevjericom ističu da ne pamte ovakvo nešto u gradu.

Požar koji je buknuo u nedjelju u jutarnjim časovima proširio se na površini od oko dva dunuma, a vatrogasci se od tada bore sa vatrom rizikujući i svoje živote, jer osim smeća koje gori, na otpadu ima i municije. Stanovnici Kotor Varoša sa kojima smo razgovarali kažu da je bilo požara i ranije, ali da ne pamte da je ikada situacija bila ovakva jer se dim i smrad osjete i kilometrima daleko od deponije.

Onima nadomak deponije je još teže, kažu da nikuda iz kuće izaći ne mogu od dima, a boje se i da plamen ne krene prema kućama, s obzirom na sušu i visoke temperature.

“Jutros kad sam ustala, prst pred okom se nije vidio od dima. Nisam smjela otvoriti prozore da smrad ne uđe u kuću, ugušiće mi se djeca. Ovo je prevršilo svaku mjeru, niti se imamo kome žaliti, niti ima kakve koristi od žalbe. Računi za komunalne usluge stignu i prije penzije, sve redovno plaćamo, a sad se gušimo u dimu”, rekla je Marica Radonjić koja stanuje nekoliko stotina metara od deponije.

I ostali stanovnici koje smo zatekli na ulici samo sliježu ramenima i u nevjerici gledaju dim koji se sa deponije širi prema kućama.

“Ne znam šta bih vam rekao, vidite i sami, ne može se živjeti. Sad se malo razdanilo, ima i sunca pa je situacija nešto bolja, ujutro je bilo užasno”, kazao je Rade Filipović.

Vatrogasci iz Kotor Varoša odmah su se uhvatili u koštac sa vatrom, ali zbog dotrajalosti opreme i jedinog vozila koje imaju, a koje je u kvaru, nisu mogli da ugase vatru. U pomoć su im juče pritekle kolege iz Banjaluke i Čelinca sa vatrogasnim vozilima.

“Odmah po prijavi požara izašli smo na teren i cijeli dan gasili vatru, ali s obzirom na to da je velika površina smeća, teško je i kontrolisati, a kamoli ugasiti plamen”, kaže starješina Vatrogasne jedinice Kotor Varoš Nedeljko Sakan i dodaje da je na terenu petnaestak vatrogasaca.

Vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća “Bobas” Slobodan Jurić kaže da, bez obzira na to što je deponija 2010. godine zatvorena, i dalje ima pojedinaca koji tu istresaju smeće.

“Smeće odvozimo po propisima na regionalnu deponiju u Banjaluku, ali i dalje ima pojedinaca koji smeće bacaju ovdje i tome se ne može stati u kraj. Nekoliko puta smo stavljali katanac, ali ljudi provale i tu odlažu otpad, a nije prvi put ni da je deponija zapaljena”, rekao je Jurić.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da se pretpostavlja da je uzrok požara ljudski faktor, te da je obaviještena policija koja će pokušati da pronađe krivca.

“Stručnjaci procjenjuju da će požar biti teško sanirati samo vodom, jer su nataložene ogromne zalihe smeća koje je tu odlagano decenijama, tako da ćemo morati angažovati privrednike da dođu sa teškom mehanizacijom. S obzirom na to da su mašine na terenu, ne vjerujem da će požar biti ugašen do kraja dana”, rekao je juče Sakan i dodao da na smetljištu ima i municije, što otežava posao vatrogascima.

Ističe da cijelu situaciju najbolje oslikava činjenica da ni gavranovi ne mogu letjeti nego teturaju po smeću.

Vatrogasno vozilo

Zdenko Sakan kaže da je dobio informaciju od lokalne vatrogasne jedinice da im je vatrogasno vozilo u kvaru.

“Radimo na tome da pumpa koja je pokvarena bude popravljena. Problem je što je vozilo koje imamo iz sedamdesetih godina pa je teško i naći gdje da bude popravljeno, a opština nema mogućnost da kupi novo vatrogasno vozilo”, rekao je Sakan i dodao da su se gradu Banjaluka obratili da, kada budu rashodovali neka ispravna vozila, jedno obezbijede za njih.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milijana Latinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dim-i-smrad-sa-deponije-okovali-kotor-varosa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])