Šest mjeseci od nesreće: I dalje nepoznata sudbina nestalog Amara Kozlića

Objavljeno: 16. 7. 2017 u 16:59h

Amar Kozlić, mladić koji je nestao u mutnim vodama Lašve kada je zajedno sa dvojicom svojih prijatelja automobilom sletio u ovu rijeku nije pronađen ni šest mjeseci nakon fatalne nesreće.

Tijela njegovih prijatelja Huseina Delića i Almena Begovića pronađena su kada je iz rijeke izvučen audi u kojem su momci bili kada je došlo do nesreće.

Tragedija se dogodila u dane vikenda, u noći sa 4. na 5. februar. Trojica mladića su otišla u diskotetku u Vitezu gdje su proveli veče, a oko ponoći krenuli su kući. Malo prije toga Amar je razgovarao sa svojim ocem preko telefona te  je najavio svoj povratak.

Poginuli na putu kući

Međutim, svojim kućama mladići nikada nisu došli. Roditelji su probdjeli cijelu noć, a u jutarnjim satima su nestanak sinova prijavili policiji. Potraga je odmah započeta, a dan kasnije audi koji je vozio Amar i koji je u vlasništvu njegovog oca uočen je u riječi.

Vozilo je ubrzo izvučeno iz vode a u njemu su bila tijela njegovih drugova. Amara nije bilo.

Policija je nastavila raditi na pronalasku mladića u narednim daima a u tome su im pomagali svi: specijalna jedinica FUP-a, ronilački klubovi, mještani i rodbina. U nekoliko navrata je detaljno pretraženo mjesto nesreće, korita Lašve i Bosne, kako kroz gradsko područje Zenice, tako sve do Nemile. Međutim, Amara nisu mogli pronaći.

Sve nade da je mladić možda preživio fatalni udes odavno su pale u vodu. Njegova  porodica iz dana u dan se nada da će pronaći Amara kako bi ga ukopali i svi pronašli svoj mir. Ipak, vijesti ne stižu.

“Samo molim Boga da ga pronađu” – kazao je ranije za Faktor ranije u očaju Amarov otac Aija Kozlić.

Dvadesetak dana nakon nesreće u kojoj je, kako se pretpostavlja, Amar nastradao, u rijeci Bosni na lokalitetu Vranduka pronađeno je tijelo u rijeci. Istražitelji su pomisili da se radi o Amaru ali je ubrzo utvrđeno da  se radi o ženskom lešu.

Amarovog oca posebno je pogodila ova vijest jer se nadao da će konačno pronaći svoga sina.

“Nadao sam se da je on, da sam ga konačno pronašao, makar i mrtvog, samo da znam gdje je. Ova agonija ubija. Svaki dan ustajem sa nadom koja se gasi na kraju dana” – kazao je tada Amarov otac.

Istražitelji tvrde da i dalje rade na pronalasku Amarovog tijela, iako im nije preostalo mnogo terena za pretražiti.

Gotovo identična saobraćajna nesreća u kojoj su takođe poginula trojica mladića dogodila se u maju ove godine kada su vozeći se u Renaultu Clio u Vrbas sletjeli Abdurahman Ljevaković i njegova dvojica prijatelja Nihad Klino i Mehmed Karadža. Iz rijeke je najprije izvučeno tijelo Ljevakovića, a potom i tijelo Karadže dok se nekoliko dana tragalo za Klinom. Ipak, na kraju je i on pronađen.

Voda krije tijela

Na području Zenice, u skorije vrijeme, zabilježena su još dva slučaja nesretnog utapanja u rijeci Bosni.

Naime, nesretnim okolnostima u večernjim satima 4. aprila 2009. godine Selma Kovačević, učenica Srednje mješovite škole iz Zenice, pala je u nabujalu rijeku u centru grada. Njeno tijelo pronađeno je 1. maja u rijeci Bosni, u naselju Ulišnjak, kod Maglaja.

Sličan nesretan slučaj dogodio se u noći sa 30. na 31. januar 2015. godine kada je Tarik Mezetović iz Zenice nestao u neposrednoj blizini rijeke Bosne na lokalitetu Ušća. Njegovo tijelo pronađeno je 14. maja u Vranduku.

Stručnjaci ističu da rijeke tijela mogu kriti mjesecima, iako se kod slučajeva kada dođe do utapanja ono obično pojavi na površini za četrdesetak dana.

“Odjeća i tijelo prilikom utapanja se napuni vodom i ono tone na dno. Pri tome voda na tijelo djeluje kao zamrzivač. Međutim, kada otopli tijela nabubre pa ih voda izbaci na površinu. Ipak, u zavisnosti od različitih okolnosti taj proces može trajati mjesecima” – kazao je za Faktor Ekrem Tuka, predsjednik Sportsko-rekreativnog kluba Bosna iz Zenice i komandir Službe za spašavanje na vodi i pod vodom grada Zenice.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sest-mjeseci-od-nesrece-i-dalje-nepoznata-sudbina-nestalog-amara-kozlica/||claudebot