Novi trendovi: Bolje ekolog nego doktor ili advokat

Objavljeno: 12. 7. 2017 u 19:35h

Ono što su nekad bili pravo i ekonomija danas su studijski programi za IT inženjere, ekologe ili grafičke dizajnere.

Mladi u Srpskoj rado studiraju i hotelijerstvo, turizam, menadžment, zdravstvenu njegu, pokazuju rezultati prvog kruga upisa na privatne i javne univerzitete. Zanimanja koja u doba njihovih roditelja i profesora nisu ni postojala danas su najpopularnija.

Mada mnogi tvrde da je u pitanju pomodarstvo, na fakultetima kažu da mladi biraju profesije sa kojima će se najlakše zaposliti.

Na Panevropskom univerzitetu Apeioron u Banjaluci sve više mladih upisuje studijske programe za zdravstvenu njegu i IT inženjering.

“Naši IT inženjeri su dobro prihvaćeni na tržištu rada u Austriji i Nemačkoj, a i kod nas mogu naći posao u različitim branšama, i u privatnom i u javnom sektoru” – kaže Marijana Petković, menadžerska za odnose sa javnošću na ovom Univerzitetu.

Mladen Mirosavljević, direktor Banjaluka Koledža (BLC), ocjenjuje da se privatni univerziteti bolje prilagođavaju situaciji na tržištu, tako da i BLC ima, među mladima omiljene, studijske programe za informatiku, grafički dizajn i ekologiju.

Manje prijavljenih nego mjesta

Na Univerzitetu za poslovne studije kažu da se najviše maturanata prijavljuje na smerove za grafički dizajn, IT, te ekologiju, hotelijerstvo i turizam.

“Mladima se dopada način studiranja kakav mi nudimo, po savremenim metodama i sa dosta prakse, koja ih priprema za rad u struci” – kaže Dijana Radulj, menadžerka za odnose s jvnošću na UPS.

Trendove potvrđuju i rezultati prvog upisnog roka na javnim univerzittima. Tako je na Univerzitetu u Banjaluci na Pravnom, Ekonomskom, te na nekoliko smerova na Medicinskom fakultetu bilo manje prijavljenih nego mjesta. Nakon prijemnog na Pravnom je “ispod crte” ostao samo jedan student.

Najveća “gužva” bila je na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je ispod crte ostalo 106 maturanata, od čega čak 70 na smjeru za informatiku i računarstvo.

Rudari i bezbjednjaci

Na Univerzitetu u Banjaluci procentualno najviše studenata u prvom roku je upisano na Fakultet bezbjednosnih nauka, gdje su ostala samo dva slobodna mjesta, a namanje na Rudrskom fakultetu u Prijedoru, gde se prijavilo 15, a primljeno 8 studenata.

“U Prijedoru već ima dovoljno rudarskih inženjera, a studenti sa strane ovde nemaju ni dom ni menzu, pa im je studiranje skuplje nego u Beogradu” – objašnjava dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novi-trendovi-bolje-ekolog-nego-doktor-ili-advokat/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot