Balkan kuva na 40 stepeni

Objavljeno: 11. 7. 2017 u 10:18h

Na Balkanu je danas temperatura vazduha dostigla i 40 stepeni, a u dijelu regiona izdata su upozorenja na crveni meteoalarm.

Vlasti upozoravaju građane da ne izlaze na sunce i da piju dosta vode dok traje toplotni talas.

Na kartama meteoalarma izdata su upozorenja na visoku temperaturu za cijeli region, Posavina i veliki dio Srbije bili su u crvenom, a cijela Hrvatska u narandžastom, prenose mediji.

Visoka temperatura prouzrokovala je u Podgorici požar koji ugrožava kuće u predgrađu.

U Beogradu, vlasti su na nekoliko mjesta u centru grada postavile tankere sa vodom, radnici u zoološkom vrtu rashlađuju ptice vodom, a ostale životinje svježim voćem i povrćem.

Plaže na jadranskoj obali prepune su turista uprkos upozorenjima, a i u tom dijelu Balkana zabilježeno je nekoliko manjih požara.

Hrvatski atmosferski fizičar Branko Grisogono rekao je da su vremenske prilike u skladu s klimatskim promjenama i da se ovaj toplotni talas može pripisati veoma usporenom kretanju visinskih struja vazduha, prenosi hravstki portal “Indeks”.

Prema njegovim riječima, u ovakvim okolnostima toplotni talas će se nastaviti, ali se mogu očekivati i mjestimična grmljavinska i olujno nevrijeme.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/balkan-kuva-na-40-stepeni/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot