Tragedija: Majka i beba umrle u bolnici

Objavljeno: 7. 7. 2017 u 17:31h

U Kliničkom centru u Nišu pokrenut je vanredni unutrašnji nadzor, a u Višegradsku će stići i ljekarska inspekcija nakon smrti porodilje Ivane Kostić (32) iz Niša i njene bebe Vere, koja je imala samo tri dana.

Kako se saznaje u KC Niš, Ivana je primljena u na nišku ginekološko-akušersku kliniku 21.juna, ali je već tri dana kasnije prebačena za Beograd zbog lošeg zdravstvenog stanja.

“Pacijentkinja je primljena u sedmom mjesecu. Na osnovu analiza i ultrazvuka utvrđeno je da ima trombozu vena jetre, takozvani „Bud Chiari“ sindrom, sa početnim znacima lošeg funkcionisanja jetre. Dobila je svu potrebnu terapiju i zbog takvog stanja prebačena je u Klinički centar Srbije, na Institut za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu “– objašnjava prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra u Nišu za hirurška pitanja.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, u Urgentnom centru pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog. Već tada žena je bila u izuzetno teškom stanju i životno ugrožena, jer su ljekari ustanovili akutno propuštanje funkcije jetre i bubrega, sa sumnjom na trombozu vena jetre, koji mogu izazvati HELLP sindrom „Bud Chiarry“ sindroma, ali i zastoj u rastu ploda.

Iz Urgentnog centra prebačena je na odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska.

Međutim, nakon laboratorijske obrade i terapije, stanje majke i djeteta se pogoršalo i odlučeno je da uradi hitan carski rez.

Rođeno je živo žensko dijete, teško svega 800 g, ekstremno nezrelo. Poslije stabilizacije dete je prevezeno u Institut za neonatologiju.

Poslije operacije Ivani se pogoršalo funkcionisanje jetre i bubrega. Ljekari KCS svih relevantnih specijalnosti za ovo stanje su se uključili u njeno lječenje i ona je dva puta operisana. Međutim, zdravstveno stanje joj se sve više pogoršavalo, a funkcija bubrega joj je bila sve lošija, pa je usljedio ishod od koga su svi strahovali.

Šta je uzrokovalo smrt mlade Nišlijke koja je bila doktor stomatologije i njene tek rođene bebe i da li je bilo grešaka u lječenju, znaće se po analizi kompletne dokumentacije, dobijanju nalaza sa obdukcije i okončanju ovih hitnih procedura.

On kaže da je nakon smrti porodilje i bebe uprava Kliničkog centra oformila komisiju i naložila hitan unutrašnji stručni nadzor koji bi trebalo da bude okončan za dva dana, nakon čega će o rezultatima obavijestiti javnost.

Direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović rekao je za “Blic” da je juče naložio da se odmah oformi komisija za unutrašnji stručni nadzor čim je u jutarnjim časovima na mejl Kliničkog centra pristigao anonimni mejl.

“Nisu upućene primjedbe na rad konkretnih lekara, ali smo bez razmišljanja oformili komisiju koja će sve da provjeri “– kaže prof. dr Radovanović.

Nezvanično, ljekarska inspekcija stići će i u bolnicu u Višegradskoj, koja će utvrditi da li je bilo greške u lečenju Kostićeve.

Nišlije traže pravdu na Fejsbuku

Tragično preminule majka i beba sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa „Pravda za Ivanu i Veru“, koju je za kratko vrijeme zapratilo više od 1.300 Nišlija, i na kojoj su pored ostalog objavljene i sumnje da je tragični događaj posljedica neadekvatnog lečenja.

U porodici preminule Nišlijke juče nisu imali snage za razgovor sa medijima. Majka preminule žene rekla je preko interfona da nema snage za razgovor, dok otac Sibin, koga smo čuli telefonom, takođe nije bio za razgovor na ovu temu.

“Ne mogu ništa da kažem, mi smo još pod konfuzijom, vi istražujte šta znate”, rekao je on kratko.

Poznanici i prijatelji u šoku su zbog smrti mlade žene i njene bebe, pogotovo što, koliko je poznato, nije nikada bolovala niti imala ozbiljnije i hronične zdravstvene tegobe. Inače, Ivani je ovo prva trudnoća.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tragedija-majka-i-beba-umrle-u-bolnici/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])