Dug bankama raste, krediti najčešći za opštu potrošnju

Objavljeno: 7. 7. 2017 u 16:18h

Stanovnici RS bili su na kraju marta ove godine bankama dužni 2,655 milijardi maraka, što je za dva odsto ili oko 44 miliona više u odnosu na kraj 2016. godine.

Prema podacima iz najnovijeg izvještaja o stanju u bankarskom sektoru, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, na dugoročne kredite se odnosi 87 odsto, a na kratkoročne 13 odsto duga.

Građani su se najviše zaduživali za opštu potrošnju i na te zajmove se odnosi 1,935 milijardi KM. Zaduženost na osnovu te vrste kredita porasla je za 41,90 miliona u odnosu na kraj 2016. godine.

U kreditima za opštu potrošnju najveće učešće imaju nenamjenski gotovinski krediti, čija je vrijednost na kraju marta iznosila 1,665 milijardi, dok je dug na osnovu kartica i prekoračenja na računima bio 167,70 miliona KM. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da je stanovništvo za kupovinu robe široke potrošnje, automobila, hartija od vrijednosti i na osnovu lombardnih kredita na kraju marta bilo zaduženo 65,60 miliona KM.

“Ovi krediti imaju trend pada od devet odsto u odnosu na kraj 2016. godine”, naveli su u Agenciji za bankarstvo.

Na ostale kredite za opštu potrošnju koji nemaju određenu namjenu otpada 36,70 miliona KM i oni bilježe rast od dva odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Na stambene kredite otpada 577,70 miliona KM i oni imaju stopu pada od tri odsto u odnosu na kraj decembra 2016. godine, kada su težili 576,50 miliona.

Kreditiranje za finansiranje obavljanja djelatnosti građana i dalje je relativno malo zastupljeno. Ovi zajmovi su na kraju marta težili 142 miliona KM i imaju blagi rast od jedan odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac je rekao da će biti nastavljen trend rasta zaduženosti stanovništva, jer je društvo postalo potrošačko i vrlo rado prihvata ono što mu se nameće.

“To je potrošnja po bilo kom osnovu, na bilo koji način i pod bilo kojim uslovima. U posljednje vrijeme sve više je prisutno kartično plaćanje i zaduživanja za kupovinu robe široke potrošnje, pa čak i za hranu. Pojedina istraživanja pokazuju da se stanovnici rado zadužuju iako imaju dovoljno novca na računu. Ako bismo ušli u dublju analizu našli bismo i situaciju da ima i onih koji se zadužuju za isti iznos novca koji imaju na svom tekućem računu. Oni cijene da je to za njih dobra i povoljna pozicija, iako kamatna stopa i prateći troškovi ne govore u prilog tome. To je pogrešna percepcija”, kazao je Radivojac i dodao da novac kao roba u svijesti stanovnika RS ne zauzima odgovarajuće mjesto.

Struktura plasiranih kredita

  • 1,935 milijardi – opšta potrošnja
  • 577,70 miliona – stambeni krediti
  • 142 miliona – obavljanje djelatnosti

Namjena kredita za opštu potrošnju

  • 1,665 milijardi – nenamjenski gotovinski krediti
  • 112,19 miliona – prekoračenja na računima
  • 58,04 miliona – kupovina robe široke potrošnje
  • 55,55 miliona – kartice
  • 55 miliona – kupovina hartija od vrijednosti
  • 36,73 miliona – ostali krediti za opštu potrošnju
  • 5,78 miliona – lombardni krediti
  • 1,69 miliona – kupovina automobila
  • 1,935 milijarde – ukupno

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dug-bankama-raste-krediti-najcesci-za-opstu-potrosnju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])