Pečati u pasošu odlaze u istoriju, uzimaće se podaci ko je kada ušao i izišao iz EU

Objavljeno: 6. 7. 2017 u 12:57h

Državljani trećih zemalja van EU koji prelaze spoljnu granicu Unije ili šengen zone, što znači i državljani Srbije, BiH i Crne Gore na ulasku u Hrvatsku, uskoro više neće dobijati pečate u pasoše nego će se od njih uzimati i elektronski pohranjivati podaci o datumima ulaska i izlaska.

Novost je to oko koje su Evropski parlament i Savjet EU postigli politički dogovor i sada samo trebaju usuglasiti tehničke detalje prije nego što odluka o uspostavljanju sistema EES (Entry/Exit System) bude izglasana i stupi na snagu.

Prikupljeni podaci moći će biti pohranjeni u bazi podataka u pravilu tri, a u izuzetnim slučajevima pet godina, a poslužiće policiji i drugim bezbjednosnim službama da otkrivaju, sprečavaju ili istražuju počinitelje teških krivičnih ili terorističkih djela koji dolaze iz zemalja van EU.

Novi sistem kontrole ulazaka i izlazaka u EU lakše će otkrivati državljane trećih zemalja koji ulaze u schengensku zonu, ali ne izlaze na vrijeme, odnosno u roku za koji im je bio dopušten boravak (90 dana).

Takođe, novi sistem trebao bi ubrzati promet na graničnim prelazima jer pasoši državljana trećih zemalja izvan EU ionako se već sada sistematski skeniraju i provjeravaju u bazama podataka, a ovim se uvodi samo još jedna baza podataka s kojom će se skenirani podaci uspoređivati, dok udaranje pečata u pasoš odlazi u istoriju.

Druga je velika novost, koja je u proceduri usvajanja u institucijama EU i za koju se takođe očekuje da bude izglasana do kraja ove godine, uvođenje sistema ETIAS pomoću kojeg će se “znati ko putuje u EU i prije nego što stigne ovamo”.

Svi državljani trećih zemalja kojima nije obavezna viza za EU moraće se, jednom kad sistem ETIAS proradi, prije putovanja registrovati putem interneta, platiti pet evra i dobiti odobrenje bez kojega ne mogu ući u EU.

Budu li u rutinskoj provjeri nakon registracije označeni kao sumnjivi ili opasni, neće ni dobiti odobrenje za ulazak u EU. Opet, i to će vrijediti za državljane BiH, Crne Gore ili Srbije koji prelaze hrvatsku granicu.

Izvor: vecernji.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pecati-u-pasosu-odlaze-u-istoriju-uzimace-se-podaci-ko-je-kada-usao-i-izisao-iz-eu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])