Novi dio autoputa od Mahovljana do Drugovića pred puštanjem u saobraćaj

Objavljeno: 5. 7. 2017 u 12:14h

Završni radovi na dionici autoputa “9. januar” od Banjaluke do Prnjavora, na potezu od Mahovljanske petlje do laktaškog sela Drugovići u punom su jeku, a saobraćaj bi ovim dijelom autoputa trebalo da krene tokom ljeta.

Dane do tog trenutka odbrojavaju mještani naselja duž te trase i vozači, kojima će putovanje od Banjaluke do Prnjavora biti mnogo kraće i udobnije. Otvaranje kompletne dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora, duge 35,3 kilometra, planirano je do kraja godine, a da neimari “Integral inženjeringa” neumorno rade uvjerila se i ekipa “Glasa Srpske”, koja je juče posjetila gradilište.

Postavljanje zvučnih barijera, bankina, SOS i IT sistema u punom je jeku. Šef gradilišta Marko Salapura je reka da je sve spremno za izradu habajućeg sloja asfalta, a u toku je montiranje putne opreme. Salapura je objasnio da su na trasi od Mahovljana do Drugovića po četiri nadvožnjaka i podvožnjaka, kao i tri velika mosta.

“Kad trasa od Mahovljana do Drugovića, koja je duga deset kilometara, bude puštena u saobraćaj, ostaće još devet kilometara da bude završena kompletna dionica Banjaluka – Prnjavor. Ta dionica će biti spojena sa onom iz pravca Doboja, koja je u funkciji od prošle godine. Povezivanje ovih dionica bi trebalo da bude završeno do kraja godine – kazao je Salapura i dodao da je na dionici Banjaluka”, Prnjavor angažovano oko 600 ranika.

Stanovnici okolnih naselja gotovo svakodnevno obilaze radnike, raspitujući se koliko je još radova preostalo da bi mogli da koriste novi autoput. Zadovoljstvo što će trasa uskoro biti puštena u funkciju nije krio Sveto Mikljača, koji živi u Banjaluci, ali gotovo svakodnevno dolazi u Drugoviće.

“Jedva čekam da bude završeno i ono malo dionice što je ostalo do Doboja, da bi mi put do kćerke, koja živi u Bijeljini, bio mnogo kraći”, kazao je Mikljača i dodao da će od Banjaluke do Doboja umjesto sat i po, voziti oko 30 minuta manje.

Njegova komšinica, koja nije željela da joj objavimo ime, kaže da će autoput puno značiti i njenoj djeci, koja rade u Banjaluci.

“Radujem se što su radovi pri kraju, zbog prašine i buke koju su stvarale mašine. Ipak, tješilo me to što znam da će put biti od velike koristi mojoj djeci, koja su često za volanom”, kazala je ona.

U preduzeću “Autoputevi RS” potvrđuju da su radovi pri kraju.

“U toku su završni radovi na putnim objektima i očekujemo da bi tokom ljeta dio puta od Mahovljanske petlje do Drugovića mogao da bude pušten u saobraćaj”, rekli su u “Autoputevima” i dodali da i ostali radovi na drugom dijelu dionice teku planiranom dinamikom i da je plan da bude puštena u saobraćaj do kraja godine.

Podsjetili su da je gradnja dionice autoputa “9. januar” na pravcu od Banjaluke do Prnjavora počela 1. septembra 2014. godine, a posao je povjeren konzorcijumu “Integral inženjering” Laktaši i “Granit” Skoplje.

“Ugovorena vrijednost radova je 158 miliona evra, a projekat je finansiran kreditom Evropske investicione banke”, dodali su u “Autoputevima RS”.

Puštanjem u saobraćaj kompletne dionice autoputa “9. januar” na pravcu od Banjaluke do Prnjavora mreža autoputeva u RS imaće više od 100 kilometara.

Dionica Doboj – Prnjavor

Dionica autoputa “9. januar” od Prnjavora do Doboja. duga oko 36 kilometara. puštena je u saobraćaj u septembru prošle godine. Na pomenutoj dionici autoputa izgrađeni su zahtjevni objekti, među kojima je i most preko rijeke Bosne, dug 411 metara. Gradnja ove dionice finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novi-dio-autoputa-od-mahovljana-do-drugovica-pred-pustanjem-u-saobracaj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])