Za godinu i po posao napustila 193 medicinara

Objavljeno: 3. 7. 2017 u 12:58h

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika, i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara.

Pokazali su to podaci prikupljeni u bolnicama širom Srpske o broju radnika koji su ih napustili i onih koje su zaposlili tokom 2017. i 2016. godine.

Iako je samo od početka ove godine otišlo 11 ljekara i 50 medicinskih radnika, u zdravstvenim ustanovama poručuju da se ipak ne suočavaju sa alarmantnim odlivom kadrova. Većina bolnica zapošljavala je u istom periodu i ljekare i medicinsko osoblje, u nekim slučajevima i više od broja onih koji su otišli.

Ipak, u bolnicama ne navode da li je time nadoknađivan kadar koji ih je napustio ili je riječ o novim radnim mjestima koja su bila ranije predviđena.

“Od 1. januara do 22. juna ove godine pet ljekara i 33 medicinske sestre i tehničara dobrovoljno su otišli, dok su nas lani napustila četiri ljekara i 75 medicinskih radnika”, rekli su u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Dodaju da su lani zaposlili 15 ljekara i 93 medicinara, dok ove godine nisu zaposlili nijednog ljekara, ali su primili 74 medicinska radnika. Napominju da im ne nedostaje osoblja i da uvijek nastoje da zadrže i zaposle profesionalce.

Bolnicu u Istočnom Sarajevu ove godine napustila su dva medicinska tehničara, a lani jedan ljekar i tri medicinska tehničara.

“Ove godine zaposlili smo dva medicinska tehničara, a lani jednog ljekara”, rekli su u ovoj bolnici.

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj kaže da je ove godine od njih otišao jedan medicinski tehničar, a lani njih devet i jedan ljekar, dok su u posljednjih godinu i po zaposlili pet ljekara i 13 medicinara.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić kaže da su ih ove godine napustila dva ljekara koja su otišla da rade u privatne ustanove u Goraždu i Beogradu, kao i jedna medicinska sestra koja je otišla u Njemačku.

“Lani nas je napustio jedan ljekar i jedan medicinski tehničar”, rekao je Marić i dodao su u 2017. i 2016. zaposlili 11 ljekara i 36 medicinskih sestara.

U bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju kažu da su njihovu ustanovu ove godine napustila četiri ljekara i pet medicinara, dok je lani otišlo njih 15 i jedan ljekar.

“Prošle godine zaposlili smo 11 ljekara i 18 medicinskih radnika, a ove godine četiri ljekara i 16 medicinara “, rekao je direktor ove bolnice Milorad Živković.

Bolnice u Trebinju i Nevesinju jedine su koje se mogu pohvaliti time da ih niko od ljekara, a ni ostalog medicinskog osoblja, ove ni prošle godine nije napustio.

“Ove godine zaposlili smo dva ljekara i dva medicinska radnika, a isti broj ljekara i osoblja zaposlili smo i lani”, rekli su u nevesinjskoj bolnici.

I direktor bolnice Trebinje Vaso Mijanović kaže da nije bilo radnika koji su ih napustili ove i prošle godine, ali da su u pomenutom periodu zaposlili pet ljekara i dvije medicinske sestre.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih tehničara i babica RS Ranko Palačković kaže da ljekari iz javnih bolnica prvenstveno odlaze u privatne ustanove, ali i u inostranstvo, dok medicinske sestre i tehničari mahom traže poslove u Njemačkoj.

“Plaćeniji poslovi su najčešći uzrok odlazaka iz javnih bolnica. U privatnim klinikama ljekari dobijaju plate po dogovoru i u skladu sa svojom profesionalnošću, dok u Njemačkoj medicinari mogu zaraditi i tri puta više nego ovdje”, istakao je Palačković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-godinu-i-po-posao-napustila-193-medicinara/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])