Možemo li u rikverc do pete: Ko su bolji vozači – muškarci ili žene

Objavljeno: 2. 7. 2017 u 14:56h

Ma pusti, vidiš da je žena za volanom, prepoznajem da je žensko na putu na sto kilometara, da nema muškaraca vozača, ko zna kako bi se gospođe snašle u saobraćaju…

Koliko smo puta čuli ovakve ili slične komentare, glasno na cesti ili u kafanskim, obično muškim tračarenjima kad se ironično, uz smijeh i poneku ljutu, prepričavaju dogodovštine iz vožnje. Pitanje ko su bolji vozači, muškarci ili žene, vjerovatno datira još otkad je prva žena sjela za volan. I još nema odgovora.

Milena Bašić-Anđelić, vlasnica autoškole iz Prijedora, obukom vozača bavi se skoro dvije decenije i kaže da je „poenta u ozbiljnosti vozača“.

“Teško je reći ko je bolji vozač. Ima talentovanih i žena i muškaraca. Sve se svodi na to koliko je neko ozbiljno shvatio obuku, je li došao da nešto nauči ili samo da dobije vozačku dozvolu. Mladi ljudi tu priču shvataju ozbiljnije” – kaže Milena.

Dodaje i da se u karijeri instruktora naslušala prilično zajedljivih komentara. Pripisuje ih našem patrijarhalnom mentalitetu.

“Žena instruktor, to je kad sam ja počinjala bilo nepojmljivo. Pa i sad čujem pitanje hoće li sletjeti u jarak. To mi je smiješno jer danas žene voze kamione, autobuse, motore, pa i avione. Veoma su vješte” – priča s osmijehom Milena, kojoj u prilog nije išla ni činjenica da je „bila prilično lijepa i zgodna instruktorka.“

U praksi je primijetila da žene mnogo brže savladaju testove, a vožnju malo sporije, dok je kod muškaraca obično suprotna priča. Ali i jedni i drugi je pažljivo slušaju. I sjeća se da je bilo kandidata i kandidatkinja koji su po deset puta bezuspješno polagali vozački ispit.

Slične anegdote pamti i instruktor i vlasnik autoškole Mladen Kunić, koji smatra da su žene vozači malo strpljivije i obazrivije.

“Ali mi se čini da vožnja nekako više leži muškom rodu. Bar po mom iskustvu. Žene često znaju reći naprijed idemo od prve do pete, pa kad potvrdim, onda pitaju, a kad ubacimo u rikverc, možemo li opet ići do pete. Muškarci vrlo rijetko postavljaju ova pitanja, ali zaboravljaju opremu, a ima i onih koji su, jednostavno, „operisani“ od vožnje” – kaže Kunić.

Žene pažljivije i odgovornije

Pitanje ko je bolji vozač postavili smo i nadležnima u Auto-moto savezu RS.

Perica Pećanac iz AMS RS doslovce kaže da, prema zapažanjima njegovih i kolega iz auto-moto društava, žene pažljivije i odgovornije voze.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mozemo-li-u-rikverc-do-pete-ko-su-bolji-vozaci-muskarci-ili-zene/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot