Zabrinjavajuće: Po prvi put u Srpskoj upisano manje od 10.000 prvačića

Objavljeno: 30. 6. 2017 u 20:31h

Po prvi put u školama Srpske upisano je manje od 10.000 prvačića, a praktično smo izgubili jednu školu. I ta činjenica nikoga nije zabrinula i nakon mjesec dana od kada je ministar prosvjete priznao da je broj upisanih učenika u znatnom padu.

I učitelji to primijete po praznim kilupama.

“Itekako se primijeti. Ne samo u prvom razredu. Kod nas se smanjuje broj učenika i u višim razredima. Ne samo u prvom, to se da primijetiti. Pojedini nastavnici  boje da će ostati bez posla, jer neke škole bi trebale biti zatvorene”, rekao je Jugoslav Spasojević, učitelj u Čelincu.

U Vladi ne pale alarm. Niko još nema hitnih mjera nakon što je potvrđeno da imamo 526 prvačića manje nego prethodne školske godine.

Najmanje ih ih je upisano u Oštroj Luci i Kalinoviku, dok je u Banjaluci godinama najviše.

Demografi uporno upozoravaju da što prije treba izaći sa jasnim mjerama populacione politike.

“Da se nastoji koliko-toliko poboljšati povećano rađanje. To su mjere u stimulisanju rađanja, a drugi problem koji nas očekuje, vrlo brzo i vrlo težak i vrlo izražen jeste starenje stanovništva”, ističe Stevo Pašalić, demograf.

Roditelji kažu da nezaposleni ili sa malim platama teško mogu i da spreme dijete za školu. Prijedorčanka Ilinka Macura kroz sve to prolazi, pa razumije parove koji se teško odlučuju na brojniju porodicu.

“Svi mi dajemo ljubav i svi mi imamo ljubav za svoju djecu ogromnu, ali trebamo se dobro finansijski potkovati da bi se odlučili na neko rađanje. Recimo, imam prijateljicu koja je medicinski radnik i ima jedno dijete, muž joj radi privatno. Naravno da bi ona imala još jedno dijete, ali nema ugovor za stalno”, priča Ilinka, majka četvoro djece.

Zbog manjka učenika, uskoro će i u Vladi razmatrati podatke iz škola koje su obišli, pa i odlučiti o eventualnom zatvaranju pojedinih. Šta je po tom pitanju do sada radilo Ministarstvo porodice, odgovor danas nismo dobili.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zabrinjavajuce-po-prvi-put-u-srpskoj-upisano-manje-od-10-000-prvacica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])