Pavlović uhapšen u nastavku akcije Trezor: Krio 573.000 KM otetih od Alfa sekjuritija

Objavljeno: 28. 6. 2017 u 12:48h

Željko Pavlović iz Kneževa uhapšen je u nastavku akcije “Trezor” zbog sumnje da je pomogao pljačkašima da sakriju plijen oko 573.000 maraka koje su oteli od radnika agencije “Alfa sekjuriti” u krugu banjalučke firme “Metal”, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi kazao je da policija tereti  Pavlovića da je od pljačkaša preuzeo novac i odnio ga u Kneževo i sakrio.

“Nakon nekog vremena razbojnici su došli i on im je predao novac koji je sačuvao za njih. Za tu uslugu dobio je navodno 20.000 maraka. Na taj način pomogao im je da prikriju tragove zločina”, rekao je izvor “Glasa Srpske”.

Pljačku novca od radnika “Alfa sekjuriti” počinili su 18. januara 2010. godine Siniša Straživuk, Vinko Knežević i Đorđe Ćulum koji je “tipovao” posao. Prilikom pljačke ranjen je radnik obezbjeđenja Jadranko Granula, a razbojnici su pobjegli sa 18 kodiranih vreća u kojima je bio pazar “Delta maksija” i pumpi “OMV”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodeći inicijale, potvrdili su da su uhapsili Pavlovića.

“Postoji sumnja da je Ž. P. kao član organizovane kriminalne grupe pomogao razbojnicima koji su 18. januara 2010. godine u preduzeću AD “Metal” oduzeli  572.857 od radnika “Alfa sekjuriti”. Teretimo ga za pomaganje, organizovani kriminal i razbojništvo”, rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Dodali su da su u okviru hapšenja pretresli nekoliko lokacija na području Banjaluke, ali ne mogu da otkrivaju detalje.

Akcija “Trezor” započeta je u februaru 2017. kada su osim   pomenutih Straživuka (49) i Kneževića uhapšeni Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), i još nekoliko lica iz Banjaluke. Oni su tada i pritvoreni.

Policija pretpostavlja da je u grupi bilo još najmanje deset kriminalca. Ova kriminalna grupa je otkrivena zahvaljujući iskazu njihovih saučesnika Milana Reljića (48), koji je ranije uhapšen i zatvoren zbog pljačke banjalučke Komercijalne banke, te  Dalibora Marića koji je radio u toj banci kao obezbjeđenje.

Osim pomenutih  kriminalnoj grupi pripadali su i Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Vojislav Šešum  koji se takođe nalaze  u zatvoru. Sa ovom grupom su radili i Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević, koji su u bjekstvu. U pljačkama je učestvovao i Meho Adrović koji se, kako saznajemo, nalazi u inostranstvu.

Prema informacijama iz istrage kriminalna grupa koju je zatvorio “Trezor” najveći plijen od 1.035.230 maraka uzela je iz Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine. Većina tog novca je nađena. Na teret im je još stavljeno da su dva puta opljačkali Novu banjalučku banku, današnja Unikredit banku, iz koje u oteli ukupno 53.426 maraka.

Terete ih i za pljačku Rajfajzen banke, iz koje su uzeli 33.468 KM i pljačku Gospodarske banke, iz koje su prema Tužilaštvu, odnijeli 48.000 KM, a prema policiji svega 2.500 KM. U krivični dosije im je stavljena i pljačka 81.590 maraka iz Tržnog centra “Tropik” u Prijedoru, te napad na transport novca “Pošta Srpske” tokom kojeg su oteli 229.854 KM u Banjaluci od radnika obezbjeđenja Agencije “Centurion”.

Grupi se stavlja na teret i dva bombaška napada i ranjavanje Bojana Mrđana u kafiću “Kings”. Akciju “Trezor” vodi Republičko tužilaštvo iz kojeg je saopšteno da je ovaj predmet u fazi istrage i da ne mogu da otkrivaju detalje.

Bombe i ranjavanje

Tužilaštvo je pojedince uhapšene u akciji “Trezor” tada teretilo i za druga djela. Tako je za postavljanje eksplozivne naprave pod “reno” direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar “Šejkers” osumnjičen Milan Reljić koji je to navodno uradio po nalogu Jovice Karaća.

Karaća Tužilaštvo tereti još i za ranjavanje Bojana Mrđena u banjalučkom kafe baru “Kings”. Svi napadi su izvedeni u cilju utjetrivanja dugova i iznude novca. Bomba pod “reno” je aktivirana jer je Vučenova navodno dugovala 40.000 KM Karaću.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pavlovic-uhapsen-u-nastavku-akcije-trezor-krio-573-000-km-otetih-od-alfa-sekjuritija/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])