BiH svojom državom potpuno ne smatra ni pola populacije

Objavljeno: 28. 6. 2017 u 14:12h

BiH kao svoju državu ne doživljava 48,5 odsto, dok se s njom identifikuje 43,6 procenata Srba, a u drugoj krajnosti su Bošnjaci kojih je 92,6 odsto odgovorilo potvrdno na pitanje da li BiH smatraju svojom državom.

Rezultati istraživanja koje je sprovela agencija “Prajm komunikejšns” pokazali su da su Hrvati na sredini i da 75 odsto BiH doživljava svojom državom. Istraživanje je sprovedeno u aprilu na uzorku od 1.500 punoljetnih stanovnika BiH. Dobijeni rezultati su pokazali da BiH kao svoju državu u potpunosti doživljava 70,5 odsto Bošnjaka, a takav pogled ima 31 odsto Hrvata i 9,5 odsto Srba. BiH kao svoju državu uopšte ne vidi 0,5 odsto Bošnjaka, jedan odsto Hrvata i 20 odsto Srba.

Kada je riječ o ukupnoj populaciji, zanimljivo je da ni polovina ne smatra u potpunosti da je BiH njihova država, jer na to pitanje potvrdno je odgovorilo 44,7 odsto ispitanika.

Rezultati istraživanja još jednom su pokazali koliko je BiH podijeljena po etničkim šavovima. Analitičari iz sva tri nacionalna korpusa saglasni su da su razlozi za dobijanje ovih postotaka mahom posljedica postojanja tri suprotstavljene strane, tri istine, tri političke elite koje su predvodnici u društvu i činjenica da su Srbi privrženi Srpskoj.

Doktor političkih nauka Srđan Perišić naglašava da je neizvodivo da u BiH bude stvoreno jedno društvo i da to veoma jasno pokazuju i rezultati istraživanja.

“Ti zahtjevi dolaze sa Zapada, a to prihvataju samo elite bošnjačkog naroda imajući u vidu da oni žele da prisvoje BiH. Te želje nisu ostvarive jer tri naroda imaju svoje poglede, koji nisu prepreka za postojanje BiH. Ali, svi koji žele da BiH postoji, moraju uvažiti realnost i istorijske činjenice”, kazao je Perišić.

On je istakao da Srbi najmanje doživljaju BiH kao svoju državu, jer imaju Srpsku.

“To, međutim, ne znači da potpuno odbacuju BiH. Srbi ostvaruju svoja prava i obaveze kroz RS, ali istraživanje nije pokazalo da su protiv BiH ako je ne doživljavaju kao svoju državu. Moj glavni zaključak je da svi u BiH moraju da razumiju da bi svako nasilno mijenjanje želje tri naroda proizvelo novi sukob. I ovako odvojeni oni mogu da pronađu minimalnu zajedničku nit koja bi se zvala BiH. Ništa više od toga”, kazao je Perišić.

Analitičar Asim Mujkić smatra da razlike u doživljavanju BiH kao svoje zemlje među tri konstitutivna naroda proističu iz višedecenijske ideološke dresure stanovnika.

“Stavovi sva tri naroda vezani su za jednu manje-više nacionalističku ideologiju koja na različite načine produkuje različita uvjerenja među ljudima različite nacionalne pripadnosti.  Ipak, nijedna ideologija nije vječna, tako da nam ostaje da vidimo šta će biti”, kazao je Mujkić.

Urednik mostarskog portala “Bljesak” Berislav Jurić smatra da je svima u BiH na neki način nametnuta ljubav.

“Bošnjaci u FBiH tvrde da Hrvati ne vole BiH, dok oni tvrde da je vole, ali na neki drugi način. Srbi imaju labaviju ljubav prema BiH zato što imaju svoj entitet sa kojim se potpuno identifikuju i gotovo ga ne dijele ni sa kim. Tamo gdje je prisutna većina, ona ne dozvoljava manjini da voli zemlju na svoj način. Hrvati su isfrustrirani time što im Bošnjaci nameću da ne vole ispravno zemlju”, kazao je Jurić.

Naglasio je da BiH u pogledu rada državnog aparata ne zaslužuje ni od jednog od tri konstitutivna naroda da je voli.

“Upravo je taj državni aparat najveći neprijatelj BiH”, kazao je Jurić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-svojom-drzavom-potpuno-ne-smatra-ni-pola-populacije/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot