Savjet ministara omogućio upotrebu službenih vozila u neslužbene svrhe

Objavljeno: 27. 6. 2017 u 12:42h

Posljednjim dopunama Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila Savjet ministara je omogućio da se službena vozila mogu koristiti kontinuirano tokom 24 časa.

Revizori su ranije u svojim nalazima više puta preporučili institucijama da svoje interne akte usklade sa Pravilnikom kako se službena vozila ne bi koristila 24 sata, a najnovijim dopunama više neće postojati uporište da se ističu takve preporuke koje se daju u cilju odgovornijeg raspologanja javnim sredstvima.

“Ovim dopunama Pravilnika koji se odnosi na način upotrebe službenih vozila Savjet ministara legalizovao neodgovorno raspologanje službenim vozilima jer će se njima omogućiti da se ista olako koriste i u privatne svrhe”, smatraju u Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija Bosne i Hercegovine, te zbog toga TI BiH upozorava da rukovodilac institucije ne bi smio imati diskreciona prava da sam internim aktom odlučuje kada je moguće službena vozila koristiti. Ovo pitanje bi trebalo biti regulisano na na način da se Pravilnikom taksativno nabroje situacije i okolnosti kada i u kojim uslovima je dopušteno dozvoliti upotrebu tokom cijelog dana, uz osiguranje upotreba vozila može biti jedino u službene svrhe.

Iz TI BiH podsjeća na brojne ranije zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, a jedan od najskorijih primjera je službeno vozilo Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koje je koristila njegova supruga, i to u neslužbene svrhe, što je izazvalo veliko ogorčenje građana.

Međutim, umjesto unapređenja procedura i sprečavanja ovakvih zloupotreba, izmjenama Pravilnika Savjeta ministara ide se na liberalizaciju pravila i upotrebe ovih vozila, a sve kako bi se ona mogla koristiti u privatne svrhe i na netransparentan način, kažu iz TI BiH.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/savjet-ministara-omogucio-upotrebu-sluzbenih-vozila-u-nesluzbene-svrhe/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot