Od droge se odvikavalo 486 stanovnika Srpske

Objavljeno: 26. 6. 2017 u 11:33h

Na području RS lani je bilo registrovano 486 liječenih zavisnika, čija je prosječna starosna dob 36 godina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Iz Ministarstva navode da je u 2016. godini prijavljen 31 liječeni zavisnik, 30 muškaraca i jedna žena.

Najveći broj liječenih zavisnika nalazi se u starosnim kategorijama od 30 do 34 i od 35 do 39 godina života.

Primarno sredstvo zavisnosti za većinu liječenih zavisnika je heroin – 363, kod 16 osoba je marihuana, dok je kokain prvi put u 2016. godini naveden kao primarno sredstvo zavisnosti kod jedne osobe.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe droge u RS sprovela je mnogobrojne aktivnosti s ciljem prevencije bolesti zavisnosti, kao i smanjenja zloupotrebe opojnih supstanci.

Mjere koje se sprovode sadržane su u Strategiji nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja njihove zloupotrebe u RS od 2016. od 2021. godine i Operativnom planu. Predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravstvo RS i zdravstvenih ustanova učestvovali su u edukativnim seminarima, radionicama i treninzima profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja i bolesti zavisnosti, a organizovane su i edukacije za roditelje, đake i nastavnike.

Prema najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija, oko pet odsto populacije koristilo je drogu bar jedanput tokom prethodnih godina, a gotovo 30 miliona ljudi je zavisno od narkotika i neophodno im je liječenje.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/od-droge-se-odvikavalo-486-stanovnika-srpske/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])