Upozorenje građanima BiH: Oprez ako putujete u ove zemlje

Objavljeno: 25. 6. 2017 u 11:49h

Ministarstvo inostranih poslova BiH na svojim zvaničnim internet stranicama objavilo je listu zemalja u koje državljani BiH ne bi trebali putovati.

Ovaj spisak postoji već mjesecima i još uvijek je ”na snazi”, navodi N1.

Jemen

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji.

BiH u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima iz BiH u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate, navodi se, piše N1.

Libija

Do daljnjeg građani su pozvani i da ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji, da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Državljani BiH su pozvani i da razmotre mogućnost napuštanja Iraka čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani BiH ne putuju u Siriju, do daljnjeg. Preporučuje se građanima BiH oprez, posebno na javnim mestima i savjetuje se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti.

Na stranicama Ministarstva takođe se poziva na oprez građana koji putuju u Tursku i Francusku.

Izvor: N1

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/upozorenje-gradanima-bih-oprez-ako-putujete-u-ove-zemlje/||claudebot