Savanović pozvao poslodavce da zaštite radnike od visokih temeperatura

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 15:34h

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović pozvao je poslodavce da zbog izuzetno visokih temperatura izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

Savanović je poziv uputio jer u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

“Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu radi obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika”, naveo je Savanović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da međunarodni standard “ISO 7243” definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

“Stoga pozivam poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana”, naglasio je Savanović.

Prema njegovim riječima, i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

“U skladu sa standardom ‘ISO 7243’ u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju”, istakao je Savanović.

To će, smatra on, pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju mjeru.

Savanović je naveo da te mjere podrazumijevaju organizaciju posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotaciju poslova te izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana /od 11.00 do 15.00 časova/.

Mjere predviđaju i uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, kao i nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način biće zaštićeno zdravlje radnika.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/savanovic-pozvao-poslodavce-da-zastite-radnike-od-visokih-temeperatura/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot