Kako zaštiti stan i nadmudriti lopove dok ste na odmoru

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 11:02h

Dolaskom ljetnih mjeseci većina građana počne planirati godišnji odmor daleko od porodične kuće ili stana. Sitnim kradljivcima ovo je idealna prilika za brzu i jednostavnu zaradu.

Najviše provala događa se upravo za vrijeme godišnjih odmora i tokom vikenda, kada se većina porodica uputi prema prvim odmaralištima i ostavi kuće i stanove prazne.

Policija tokom ljetne sezone bilježi povećan broj ovih krivičnih djela. Stoga su građanima i ovog ljeta, kao i svakog prethodnog, uputili upozoravajuće savjete kako bi nadmudrili provalnike. Trikova je bezbroj pa im ne olakšavajte posao.

Visoki policijski zvaničnik u penziji Dragan Mioković naglasio je da vlasnici, prije svega, trebaju znati kako očuvati svoju imovinu. Tvrdeći da je ovo standardno vrijeme za provalnike, naveo je nekoliko savjeta, koji bi mogli biti od velike koristi građanima.

“Važno je da ulazna vrata objekta budu propisno osigurana. Ukoliko se radi o stanu u prizemlju, neophodne su rešetke na prozorima. U unutrašnjosti ne ostavljajte novac ni zlato. Ne kaže se uzalud: “Komšija je vredniji od brata.” Stoga ih zamolite da motre na vaš stan ili kuću dok ste odsutni”, naveo je Mioković i dodao da lopovi ne biraju između stanova i kuća i načina provale u njih.

U tim slučajevima, kako kaže Mioković, nema pravila.

Provalnici stalno žele biti korak ispred policije. I taman kada policija otkrije novi trik koji primjenjuju, oni prelaze na novi. I tako iznova. O tome se najviše educiraju na internetu, gdje, zajedno s istomišljenicima, smišljaju nove načine provale. Mnoštvo je foruma na kojima provalnici raspravljaju o najboljim načinima provale u objekte.

Korisni podaci

Društvene mreže, koliko mogu biti korisne i zabavne, isto tako nam mogu zadati glavobolje. Olakšavajuća okolnost za provalnike je kada tinejdžer objavi na Fejsbuku podatke o porodičnom odmoru, i to gdje idu, kada i koliko će se dugo odmarati. S druge strane, neko se na Twitteru može požaliti na gužve prilikom rezervacije ljetovanja. Svi su oni ovakvim postupcima samo olakšali posao provalnicima.

Online profili često uključuju prezime i informacije o lokaciji, a status o vezi pokazuje i koliko bi vas moglo živjeti u kući. Za provalnika su ovo vrlo korisne informacije do kojih je došao skoro bez imalo truda.

Taktike lopova

Kradljivci se manje-više drže istog scenarija. Prije nego što izvrši provalu u stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i, navodno, traži neku osobu. Nakon toga se izvinjava i čudi se kako taj ne stanuje baš u tom stanu. Potom će čekati savršen moment da vam provali u stan. Bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog “češalj”, lomi uz pomoć naprave top-lomač ili najobičnijim kliještima – papagajkama. U konačnici, kada uđe unutra, sve što mu zapadne za oko, odnijet će sa sobom – novac, nakit, odjeću, oružje, tehničku robu… Kada se vlasnici vrate s ljetovanja, nerijetko zateknu haos u kući: provaljena vrata, razbacane stvari i polupana stakla. Tada im ne preostaje ništa druge nego pozvati policiju.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kako-zastiti-stan-i-nadmudriti-lopove-dok-ste-na-odmoru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot