Tropski talas: Gori od Londona do Sibira (Foto)

Objavljeno: 22. 6. 2017 u 11:35h

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabilježen najtopliji dan u junu u posljednjih 40 godina.

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vrijeme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po celzijusu – nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe.

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom dijelu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom.

“Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima”, rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima.

Na sjevernoj hemisferi, na kojoj je počeo ljetnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gdje se organizuje obilježavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana.

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u posljednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg prosjeka – u Milanu je zabeleženo 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

Studija objavljena u ponedjeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom svijeta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa.

“Čak i ako nadmašimo, po Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama zacrtanih dva stepena Celzijusa, izloženost stanovništva smrtonosnoj toploti biće veća za oko 50 odsto do 2100. godine”, rekao je AFP-u Kamilo Mora, autor studije.

U Britaniji, gdje su zabilježene rekordne temperature, u Gildfordu, južno od Londona, put se topio, a motorciklisti su ga uporedili sa čokoladom na vrelom suncu.

https://youtu.be/Rfa5suBx2r4

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tropski-talas-gori-od-londona-do-sibira-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])