Novi investitori u tekstilnoj industriji BiH: U prvoj fazi posao za 250 radnika

Objavljeno: 22. 6. 2017 u 21:56h

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH pronašla novog investitora za tekstilnu industriju BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je zajedno sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore, posjetio FIPA-u radi dogovora o načinu realizacije investicije.

Yildiz je vlasnik dvije fabrike tekstila u Turskoj i izvozi na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Ima ugovorenu proizvodnju za narednih pet godina pa se osjeća velika potreba za proširenjem proizvodnje, i kompletna proizvodnja u BiH će biti namijenjena izvozu.

U prvoj fazi investitor će zaposliti 250 radnika sa intencijom rasta u narednim godinama do 850 zaposlenih. Početna investicija bi iznosila 3.500.000 eura, dok je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

Osoblje FIPA-e je investitora upoznalo sa uslovima poslovanja u BiH posebno imajući u vidu tradiciju BiH u tekstilnoj industriji, dosta iskusnog kadra u ovoj privrednoj grani i postojanje stručnih obrazovnih institucija za školovanje novog kadra.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je novom investitoru obećao punu podršku u obezbjeđenju uslova za početak proizvodnje. U tom smislu FIPA će u konsultacijama sa lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicionih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 metara kvadratnih sa ciljem širenja do 60.000.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novi-investitori-u-tekstilnoj-industriji-bih-u-prvoj-fazi-posao-za-250-radnika/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])