Javnost čeka udar na sivu ekonomiju

Objavljeno: 21. 6. 2017 u 14:23h

Ogromna većina stanovnika BiH spremna je da mijenja svoje navike i da podrži vlasti u borbi protiv sive ekonomije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija “Ipsos” u deset zemalja centralne i istočne Evrope.

Siva ekonomija, pokazalo je istraživanje, najzastupljenija je u BiH jer čini 25,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 93 odsto stanovnika spremno da podrži vlasti u borbi protiv sive ekonomije, jer su svjesni da ovaj problem uzima sve više maha i sprečava razvoj zemlje, dok samo tri procenta manje ne bi imalo problem da mijenja navike kako bi pomogli u suzbijanju te pojave i uzimali bi račun pri svakoj kupovini ili plaćenoj usluzi.

“Više od 80 odsto ispitanika u deset zemalja pozvalo je svoje vlade da preduzmu korake u borbi protiv sive ekonomije. To je učinilo 72 odsto ispitanika u Poljskoj pa do 93 odsto njih u BiH”, navedeno je u istraživanju pod nazivom “Smanjenje sive ekonomije putem elektronskog plaćanja” koje je naručio “Masterkard”.

Najveći broj ispitanika smatra da bi siva ekonomija mogla biti manja ako bi trgovci koristili fiskalne kase.

Za sivu ekonomiju je čulo 76 odsto ispitanika u BiH, a najveći broj njih tu pojavu povezuje sa neprijavljivanjem radnika, neregistrovanjem dijela ili svih prodajnih transakcija i skrivanjem dijela ili cijelog prihoda firmi. Njenu štetnost prepoznaju kroz smanjenje mogućnosti države da pruži javne usluge, ograničavanje ekonomskog rasta i podsticanje nelojalne konkurencije među preduzećima.

Programski direktor Centra za istraživanje i studije GEA iz Banjaluke, koji se takođe bavio istraživanjem u vezi sa sivom ekonomijom, Ognjen Đukić kaže da su njihova istraživanja pokazala da je ta pojava izuzetno izražena i da uzima sve više maha.

“Taj problem je posebno povezan sa radom na crno i radom na sivo. Poslodavci posežu u tu zonu zbog previsokih stopa za oporezivanje rada. To za sobom vuče i nedostatak novca za doprinose iz kojih se finansiraju javni fondovi u RS. Da bi taj problem bio koliko-toliko smanjen, potrebno je sniziti stope oporezivanja rada. Iskustva drugih zemalja pokazala su da smanjenje oporezivanja rada može biti stimulans za dodatno zapošljavanje i smanjenje neformalne ekonomije”, kazao je Đukić.

Istraživanjem koje je sproveo “Ipsos”, pored BiH, obuhvaćene su Srbija, Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Rumunija.

Kampanja u RS

Poreska uprava RS nedavno je pokrenula jednomjesečnu kampanju pod nazivom “Korak preduzmi, račun uzmi”, čiji je cilj da stanovnici uzimanjem fiskalnog računa pri kupovini robe i plaćanju usluga doprinesu borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Srpske. Uporedo sa kampanjom, biće intenzivirane i kontrole izdavanja fiskalnih računa jer je uočen pad discipline poreskih obveznika.

  • 25,5% – udio sive ekonomije u BDP-u
  • 93% – spremni da podrže vlast u borbi protiv sive ekonomije
  • 76% – čuli za sivu ekonomiju
  • 66% – sivu ekonomiju vežu sa neprijavljivanjem radnika
  • 50% – sivu ekonomiju vežu sa neregistrovanjem transakcija
  • 49% – sivu ekonomiju vežu sa skrivanjem prihoda
  • 87% – smatraju da siva ekonomija onemogućava javne usluge
  • 88% – smatraju da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje
  • 84% – smatraju da siva ekonomija dovodi do nelojalne konkurencije
  • 90% – spremni da doprinosu borbi protiv sive ekonomije

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/javnost-ceka-udar-na-sivu-ekonomiju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot