Zanate upisuje po nekoliko đaka

Objavljeno: 20. 6. 2017 u 14:54h

Bijeg od zanata, koji je među svršenim osnovcima prisutan već generacijama, prisutan je i ove godine, jer se za pojedine smjerove prijavilo nekoliko ili čak nijedan đak.

U školama koje su se izborile za uvođenje novih smjerova, računajući na zainteresovanost učenika za zanimanja koja će im po završetku školovanja gotovo sigurno obezbijediti radno mjesto, i više su nego razočarani. Osnovci sa odličnim prosjekom, koji su se upisivali do 12. juna, od zanata su bježali u širokom luku. Sličan scenario može se očekivati i od učenika sa manje od 60 bodova, koji od juče predaju dokumenta za upis u srednju školu.

Zanimanja obućar, zidar, armirač i stolar, za koja se poslodavci gotovo otimaju, prošla su potpuno nezapaženo kod učenika.

U Građevinskoj školi u Banjaluci tokom jučerašnjeg dana nijedna prijava nije stigla za zidare i armirače. Nikoga od banjalučkih đaka u ove smjerove nije privukla ni zagarantovana stipendija od 160 KM mjesečno.

“Za ova dva zanimanja lani smo imali desetak prijava, što je nedovoljno za jedno odjeljenje. Kako bismo udovoljili đacima koji su izabrali ta zanimanja, od Ministarstva prosvjete smo tražili da, uprkos malom broju đaka, dozvoli da formiramo jedno zajedničko odjeljenje, u čemu smo i uspjeli”, kazali su u ovoj školi, ne krijući razočarenje zbog lošeg odziva.

Ništa bolja situacija nije ni kad su u pitanju obućari, a jedna od obrazovnih ustanova koja školuje ovaj kadar je Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš. Direktorica Danijela Kostić istakla je da su juče samo tri kandidata predala prijave.

“Ne mogu da vjerujem da se tako mali broj đaka prijavio. Ostala su nam još dva dana i nadam se da sav naš trud, kada smo ubjeđivali sada već svršene osnovce i njihove roditelje da djeca upišu obućarski smjer, nije pao u vodu”, kazala je Kostićeva.

Za nijansu je bolja situacija u Srpcu i Prijedoru. Prvog dana drugog upisnog roka u Centru srednjih škola “Petar Kočić” Srbac dokumenta je predalo 67 učenika, od čega je njih 36 pokazalo interesovanje za deficitarna zanimanja.

“Za zanimanje bravar prijavilo se deset učenika, a ostala su slobodna još dva mjesta, dok je za smjer limara interesovanje pokazalo osam đaka, a ostalo je prostora da se upiše njih još četvoro”, kazao je predsjednik komisije u srbačkom Centru Žarko Brkanlić.

Ugostiteljku školu želi da pohađa 18 učenika, od čega je popunjeno svih 12 mjesta za smjer kuvara, dok je njih šestoro pokazalo zanimanje za smjer konobar. Direktor Elektrotehničke škole u Prijedoru Dragoja Lajić istakao je da je ove godine, na opšte iznenađenje prosvjetnih radnika, izuzetno interesovanje za elektrotehničku struku.

“Tri odjeljenja četvrtog stepena i jedno kombinovano odjeljenje autoelektričara i električara su popunjeni i imamo i višak  prijavljenih učenika, kojima nećemo moći da izađemo u susret i primimo ih u našu školu”, kazao je Lajić.

Slična situacija je i u Mašinskoj školi, gdje je za varioce primljeno 30 od tražena 24 učenika, a za tehničara drumskog saobraćaja prijavljen je 31 učenik.

“Ove godine imamo novo zanimanje tehničar CNC tehnologije, gdje su prijavljena tražena 24 učenika, te jedno za tehničara za obradu drveta”, istakla je direktor ove škole Dijana Šobot.

Kada je riječ o trogodišnjim zanimanjima, u Bijeljini je ove godine najpopularniji smjer varilac, dok se najmanje đaka odlučilo za smjer stolar.

Učenik

Iako na tržištu rada postoji velika potreba za obućarima i zidarima, koji su veoma traženi, a i dobro plaćeni u mnogim evropskim zemljama, petnaestogodišnji Banjalučanin Ivan Blagojević odlučio je da upiše Ekonomsku školu, koja ne garantuje zaposlenje u struci.

“Svi rođaci me pitaju što nisam upisao neki zanat, između ostalog, zidara, kako bi me odveli u Njemačku. Međutim, oni ne razumiju da zidar, obućar i stolar ljudi mogu biti i bez škole”, kazao je Blagojević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zanate-upisuje-po-nekoliko-daka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])