Evo kakve su zaista cijene u poznatim ljetovalištima u Hrvatskoj

Objavljeno: 18. 6. 2017 u 16:21h

Bliži se vrijeme godišnjih odmora, a mnogi Bosanci i Hercegovci još nisu odlučili gdje će na ljetovanje.

Hrvatska obala je godinama najdraža destinacija naših državljanja, međutim cijene koje svake godine vrtoglavo rastu u prodavnicima, kafićima i restoranima razlog su zbog čega Bosanci sve češće za godišnji odmor biraju Crnu Goru, Albaniju i Tursku.

Hrvatski mediji ovih dana prenose da je zbog povećanja PDV-a većina ugostitelja podigla cijene u prosjeku za oko 20 posto. Cijene hrane i pića u Hrvatskoj su tako ove godine gotovo na istom nivou prosječnih u EU, slično kao u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji i Sloveniji.

Prilikom boravka na poluotoku Pelješcu, na kojem ljetuju mnogobrojni Bosanci i Hercegovci, i otoku Korčuli provjerili smo kakve su cijene početkom nove turističke sezone, i uvjerili se da Bosanci ove godine zaista moraju izdvojiti malo više novca iz džepa ukoliko žele uživati na Jadranskoj obali.

Cijene kafe u ugostiteljskim objektima iznose od 8 do 12 kuna, ledena kafa je između 20 i 25 kuna, čajevi su oko 9-10 kuna, sokovi su između 16 i 18 kuna. Ljubitelji alkohola moraju izdvojiti nešto više novca, s obzirom da će pivo u kafićima platiti oko 28 kuna, čašu vina između 35 i 40, a koktele od 40 do 100 kuna.

Ukoliko želite jesti u restoranima, cijene raznih vrsta sendviča se kreću između 40 i 60 kuna, pizze koštaju između 40 i 60 kuna, dok su glavna jela od mesa i ribe između 60 i 200 kuna u zavisnosti od vrste jela i restorana.

Sladoled je u prosjeku 9 kuna, a hljeb u pekarama je čak između 9 i 10 kuna, dok su kroasani i druga peciva 7-8 kuna. Vidljiva je razlika i kada su u pitanju namirnice u prodavnicima, ali ono što nas je posebno iznenadilo jesu cijene voća na pijacama.

Na većini štandova uopće nije ni istaknuta cijena voća i povrća, već za sve što želite kupiti morate posebno pitati prodavače, što im svakako daje više prostora da sami proizvoljno određuju cijene i zarade više. Na različitim štandovima su uglavnom slične cijene, te je tako kilogram grožđa oko 50 kuna, trešanja i višanja 40 kuna, kilogram nektarina i breskvi između 30 i 40 kuna, a šljiva oko 30 kuna.

Sat vremena parkinga u blizini plaža iznosi 6 kuna po satu. Ukoliko želite ležaljku i suncobran na plaži, to zadovoljstvo platit ćete 50 kuna za dan, a za luksuzniji užitak, odnosno baldahine morat ćete izdvojiti oko 200 kuna.

Prema trenutnoj kursnoj listi, 1 KM je 3,75 kuna.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-kakve-su-zaista-cijene-u-poznatim-ljetovalistima-u-hrvatskoj/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot