Ozloglašeni teroristi iz BiH u sirijskom džihadističkom uporištu

Objavljeno: 15. 6. 2017 u 14:07h

Veća grupa džihadista iz BiH nalazi se sa porodicama u sirijskom mjestu Majadin, kao i u glavnom džihadističkom uporištu u provinciji Idlib, odakle su došli iz Rake i Mosula, piše “Večernji list”.

U Majadin su došli i neki od najozloglašenijih terorista iz BiH, kao što je Ines Midžić iz Bihaća, jedan od aktera filma “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, koji na snimku pod pseudonimom Salahudin el Bosni kolje kurdskog borca.

List navodi da je Midžić otišao u Siriju sa Fikretom Hadžićem preko Istanbula, letom iz Sarajeva 15. avgusta. Nekoliko puta se vraćao u BiH, prelazeći nesmetano granične prelaze, iako je za njim bila raspisana potjernica.

Midžiću, koji uređuje portal terorističke organizacije “Islamska država” pod nazivom “Vijesti umeta”, šerijatski vjenčana supruga Edina Mulalić pridružila se u Siriji 1. avgusta 2013. godine.

U Majadinu, u provinciji Dajr ez Zaur, se nalazi i Jasmin Keserović, zvani Japa, još jedan zloglasni terorista iz BiH, poznat po tome što je u navedenom filmu otvoreno pozivao na ubistva ljudi sa Balkana.

Riječ je o mladiću rođenom 1994. godine u Zavidovićima, koji je u džihad otišao sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine.

Među džihadistima iz BiH u provinciji Dajr ez Zaur je i Alija Keserović iz Velike Kladuše, rođen u selu Trnovu, koji se pridružio “Islamskoj državi” 2014. godine i jedan je od aktera propagandnog filma “Struktura Hilafeta”.

U Majadinu je i Goran Pavlović Abdulah, zvani Ebu Ubejde, rođen u Beogradu, koji je prešao na islam. Jedan je od najboljih prijatelja Inesa Midžića, a u Siriji je od 2013. godine.

Sa suprugom Mirjanom i kćerkom Nevenom jedno vrijeme je živio u Gornjoj Maoči. Kćerka mu se udala za Samira Čićvaru kojeg povezuju sa napadom na Ambasadu SAD u BiH, a s njima je i Amir Selimović, rodom iz sela Svojat kod Živinica.

U Idlibu je trenutno Edin Zukić iz Banovića, koji je među prvima napustio BiH. On je na društvenim mrežama poznat kao Abdulah Muhadžir, a priključio se “Nusra frontu” koji je povezan sa “Al kaidom”, a sada je pripadnik pokreta “Taliban”.

S njim su i njegov brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija poznat kao Saad Sandžaki. U iračkom gradu Mosul, među pripadnicima “Islamske države” koji još drže tri četvrti, nalaze se borci iz BiH i samoproglašenog Kosova.

Grupa boraca otišla je u Mosul na čelu sa Bajrom Ikanovićem, čuvenim teroristom iz BiH, koji je u tom gradu i poginuo. Među borcima u Mosulu su Edin Kahriman iz Maglaja, Senad Hasanović iz Sarajeva i još nekoliko boraca iz Sarajeva i samoproglašenog Kosova.

Za Hasanovićem i Kahrimanom raspisana je crvena Interpolova potjernica. Većina ovih pripadnika vehabijskog pokreta otišla je u Siriju 2013. godine, u grad Azaz na granici sa Turskom.

Nakon što je teroristička organizacija “Islamska država” proglasila kalifat, svi su iz Azaza prešli u Raku. Nakon toga su odlazili u Al Bab, Sarin, Kobane, ali nakon što su ih Kurdi protjerali 2015. godine, većina je otišla u Mosul.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ozloglaseni-teroristi-iz-bih-u-sirijskom-dzihadistickom-uporistu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot