Elektronske dozvole nove ulaznice za EU

Objavljeno: 14. 6. 2017 u 12:51h

Evropske institucije odlučne su u namjeri da pooštre kontrole prema državljanima zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlje EU, među kojima su i stanovnici BiH, a sudbina mjera koje predviđaju izdavanje posebnih dozvola za ulazak biće poznata do kraja godine.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU su na sastanku u Luksemburgu usaglasili sistem prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u evropski prostor. Riječ je o evropskom sistemu za informacije o putovanjima i njihovom odobravanju (ETIAS), koji je zamišljen kao bezbjednosna mjera koja bi trebalo da poboljša provjere putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza. Prijedlog novog evropskog sistema Evropske komisije mora proći proceduru u Evropskom parlamentu i Evropskom savjetu. Konačna odluka, ako prijedlog bude usvojen, mogla bi biti objavljena u službenom glasniku EU krajem 2017. godine.

“Očekuje se da će cijela procedura biti okončana i sistem postati operativan do 2020. ili 2021. godine”, naglasili su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Prijedlog novog sistema predstavili su još u novembru prošle godine članovi Evropske komisije naglašavajući da je cilj suzbijanje nezakonitih migracija i jačanje bezbjednosti u EU.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH pojašnjavaju da odobrenje za putovanje izdato putem ETIAS-a nije viza.

“Sistem bi trebalo da bude brz, učinkovit i jeftin i predviđa da državljani zemalja koje su njime obuhvaćene i dalje mogu putovati bez viza, ali da prije puta moraju imati odobrenje. To će omogućiti otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljaju bezbjednosni rizik prije njihovog dolaska na granicu, čime će biti povećana bezbjednost na granicama EU”, kazali su u Ministarstvu inostranih poslova.

Tvrde da ETIAS predviđa puno poštivanje osnovnih prava i zaštite ličnih podataka u proceduri izdavanja odobrenja. Odobrenje će građani morati platiti pet evra, a prijave će, ako planirani sistem zaživi, podnositi putem internet stranice ili mobilne aplikacije.

“Procedura bi trebalo da bude kratka odnosno da traje nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva, osim u slučajevima kad nije potrebna dalja analiza podataka. Odobrenja će biti izdavana na period od pet godina za višestruka putovanja. Naknada za podnošenje zahtjeva od pet evra primjenjivaće se samo za osobe starije od 18 godina”, pojasnili su u Ministarstvu inostranih poslova i dodali da je i dalje ostavljeno pravo graničnim službama da odbiju ulazak pojedinca u zemlje EU ako to ocijene potrebnim.

Resorni ministar Igor Crnadak rekao je ranije da nijedna zemlja koja je u procesu pridruživanja EU ne može uticati na odluke evropskih institucija, ali da bi bilo loše ako bi se odluka odnosila i na zemlje koje su aplikanti i koje su na putu evropskih integracija.

“BiH i zemlje regije su dobro sarađivale s institucijama EU kada je riječ o migrantskoj krizi, pokušaju sprečavanja ilegalnih prelazaka granice i širokom spektru aktivnosti u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala – izjavio je Crnadak u periodu kada je Evropska komisija najavila uspostavljanje novog sistema.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić kaže da se nije jednostavno odrediti prema ovom pitanju, jer bi mjere, ma koliko bile dobre sa bezbjednosnog aspekta, mogle da se odraze na slobodu kretanja i druge vrijednosti EU.

“Potrebne su dodatne mjere da bi članice EU smanjile rizik od terorističkih napada, ali praksa je pokazala da su napadači, u nizu evropskih metropola, uključujući i posljednji u Mančesteru i Londonu, bili upravo državljani zemalja u kojima su napadi izvršeni”, naglasio je Ćeranić.

Za ulazak u EU vize ne trebaju građanima iz oko 60 zemalja svijeta. Sistem sličan onom čije uvođenje razmatra EU postoji u SAD. Svi koji ulaze u SAD bez viza moraju se putem interneta registrovati najmanje 72 časa prije ulaska i platiti naknadu.

Nijemci pojačali kontrole

Savezna policija Njemačke obavijestila je Graničnu policiju BiH da su zbog povećanih bezbjednosnih zahtjeva tokom Samita G-20 u Hamburgu od 12. juna do 11. jula 2017. godine ponovo uvedene kontrole na granici Njemačke.

“Za državljane BiH koji putuju u Njemačku ili kroz nju to podrazumijeva da će, bez obzira na to što su prethodno prošli graničnu kontrolu prilikom ulaska u prvu zemlju članicu EU, na njemačkoj granici ponovo biti kontrolisani”, saopštila je juče Granična policija uz obavještenje da se očekuju i duža zadržavanja na graničnim prelazima.

Princip rada novog sistema

  • elektronsko pribavljanje obrasca prije polaska na put
  • automatsko upoređivanje podataka sa drugim bazama
  • ishod zahtjeva biće poznat u roku nekoliko minuta, a najkasnije za 96 časova u slučaju da budu pronađena određena podudaranja ili zatražene dodatne informacije
  • odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka i konačnu odluku donosi službenik graničnog nadzora

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/elektronske-dozvole-nove-ulaznice-za-eu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])