Svaki fiskalni račun razvija RS

Objavljeno: 13. 6. 2017 u 14:21h

Svaki uzeti fiskalni račun prilikom kupovine doprinosi borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage RS i u tome može da učestvuje svaki stanovnik.

Poreska uprava RS pokrenula je jednomjesečnu kampanju pod nazivom “Korak preduzmi, račun uzmi” kako bi ukazala na prednosti i efekte koje proizvode svakim uzetim fiskalnim računom u prodavnici, pekari, butiku, benzinskoj pumpi i drugim prodajnim mjestima. Uporedo sa kampanjom, biće intenzivirane i kontrole izdavanja fiskalnih računa, jer je uočen pad discipline poreskih obveznika u ispunjavanju ove zakonske obaveze.

“Zbog toga ćemo preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti. Želimo najprije da djelujemo preventivnim mjerama, a zatim da i intenzivnim kontrolama na terenu poboljšamo disciplinu poreskih obveznika kada je riječ o izdavanju računa nakon obavljene svake kupovine”, istakli su u Poreskoj upravi.

Pod lupom poreznika naći će se i građani čija je dužnost da traže fiskalni račun i da ga inspektorima pokažu u kontroli poslije obavljene kupovine.

“Stanovnici nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge traže račun. Zbog toga je potrebno promijeniti loše navike i povećati svijest kupaca o uzimanju računa, jer time štite svoja prava i doprinose borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage RS”, saopšteno je iz Poreske uprave.

Bez fiskalnog računa kupci ne mogu reklamirati robu niti dobiti povrat novca ukoliko je reklamacija opravdana. Uzimanjem računa ostvaruju to pravo i i doprinose da dio njihovog novca ode u budžet RS iz kojeg se finansira zdravstvo, obrazovanje, penzije, kultura, sport i druge životne potrebe.

Kontrole koje su prošle godine obavili inspektori Poreske uprave pokazuju da su česti slučajevi kršenja zakonske obaveze koja nalaže izdavanje fiskalnih računa. Inspektori su u 2016. godini kroz 4.311 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa izdali 1.739 prekršajnih naloga i izrekli kazne teške 1,17 miliona KM. Pored toga, zabranili su i rad na 15 dana za 544 poreska obveznika.

Iz Pokreta potrošača RS takođe apeluju na kupce da redovno uzimaju fiskalne račune, jer na taj način štite svoja prava i doprinose čitavoj društvenoj zajednici.

“Često se dešava da trgovci ne izdaju fiskalni račun, a nakon toga kupac ustanovi da je kupio robu kojoj je prošao rok trajanja ili je oštećena. On na kraju gubi sva prava, jer tu robu bez računa ne može vratiti niti tražiti povrat novca. Zbog toga moramo mijenjati svijest trgovaca, ali i kupaca. U tome treba da pomognu nadležne institucije koje samo čestim kontrolama i oštrijim kaznama mogu stati u kraj nesavjesnim poreskim obveznicima koji ne izdaju račune”, kazao je predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

Vlada RS je uvođenjem fiskalizacije krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza s ciljem dovođenja u ravnopravan položaj svih obveznika, uređenja tržišta i povećanja fiskalne discipline. Uvođenjem fiskalnih kasa 2008. godine značajan dio prometa prešao je iz sive zone u legalne tokove, dok su osjetljive kategorije izuzete iz fiskalizacije.

Prijave

Poreska uprava RS pozvala je poreske obveznike da poštuju zakonske propise u oblasti izdavanja fiskalnih računa, a stanovnike da prijave slučajeve kada ne dobiju račun.

“Prijavu je moguće podnijeti putem elektronske pošte ili brojeva telefona navedenim na našoj internet stranici”, istakli su u Poreskoj upravi RS.

Prednosti izdavanja fiskalnog računa

  • Borba protiv sive ekonomije
  • Jačanje ekonomske snage RS
  • Doprinos finansiranju zdravstva, školstva, penzija, kulture, sporta i drugih životnih potreba
  • Mogućnost reklamacije za kupljenu lošu robu i povrata novca

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svaki-fiskalni-racun-razvija-rs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot