Ljekari Doma zdravlja Ribnik se vraćaju u ordinacije

Objavljeno: 8. 6. 2017 u 15:39h

Radnici Doma zdravlja Ribnik, njih 38, odlučili su da od sutra zamrznu štrajk jer im je obećana isplata dvije plate i ostalih dugovanja.

Štrajkači su naglasili da će njihovi dalji potezi zavisiti od odluka koje donese lokalni parlament na tematskoj sjednici o stanju u ovom domu zdravlja, a koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice.

Radnici su se juče zajedno sa predsjednikom Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenkom Granulićem sastali sa načelnikom opštine Ribnik Radenkom Banjcem, koji im je obećao pomoć.

“Radnicima u Domu zdravlja smo obećali da ćemo isplatiti dugovanja za april i maj, ali pod uslovom da prekinu štrajk. Ukoliko ne prekinu štrajk, nemamo osnova da prebacujemo novac, jer jednostavno nemamo partnera u pregovorima za traženje rješenja problema”, kazao je Banjac.

Granulić je istakao da bi na tematskoj sjednici Skupštine opštine trebalo da bude riješen problem menadžmenta i Upravnog odbora, te finansijska pitanja Doma zdravlja.

“Podržaću radnike šta god da odluče, da zamrznu ili da nastave štrajk”, rekao je Granulić.

Predsjednik štrajkačkog odbora u Domu zdravlja Milica Vasiljević rekla je da bi u ponedjeljak trebalo da počnu sa radom, dok vikendom pacijente šalju u Službu hitne pomoći.

“Ukoliko opštinske vlasti i menadžment Doma zdravlja ne riješe naš problem, obratićemo se za pomoć Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS”, istakla je Vasiljevićeva.

Direktorica Doma zdravlja Ribnik u ostavci Valentina Kasapović kaže da je dolaskom na ovu funkciju zatekla loše stanje, a izlaz iz problema vidi u pomoći opštine.

“Dajemo sve od sebe kako bismo što prije i bezbolnije riješili ovaj dugogodišnji problem, koji je sada kulminirao”, kazala je Kasapovićeva.

Problemi se, prema riječima radnika, gomilaju godinama, a dug ustanove premašio je 1,4 miliona KM. U štrajk su stupili jer im nisu izmireni dugovi za doprinose od septembra prošle, te isplaćene neto plate za april i maj ove godine, kao i ostala dugovanja na osnovu Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

Fond

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS istakli su da redovno izmiruju obaveze prema Domu zdravlja Ribnik, te su im uplaćena sva sredstva po ugovoru zaključno sa krajem maja.

“Svoje obaveze prema zdravstvenim ustanovama izvršavamo redovno, a novac se doznačava mjesečno prema kriterijumima i u skladu sa ugovorom”, kazali su u Fondu i dodali da domovi zdravlja ostvaruju prihode i iz drugih izvora, između ostalog, od participacije.

Naglasili su da podržavaju radnike i rukovodstva domova zdravlja, te smatraju da bi lokalne zajednice trebalo da više finansijski podrže rad ovih ustanova i da odgovornije izvršavaju svoje obaveze prema njima.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ljekari-doma-zdravlja-ribnik-se-vracaju-u-ordinacije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])