Crna Gora danas zvanično postaje 29. članica NATO-a

Objavljeno: 5. 6. 2017 u 11:45h

Crna Gora će danas formalno postati članica NATO-a na ceremoniji u američkom Stejt departmentu.

Crna Gora će tako postati prva članica NATO-a koju je taj savez bombardovao.

Navodi se da je iz crnogorskog Državnog sekretarijata saopšteno da će crnogorski premijer Duško Marković predati instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime će Crna Gora postati 29. članica Alijanse.

“Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti sa svim njenim susjedima”, kazali su iz Stejt departmenta.

Iz Vlade u Podgorici je saopšteno da je crnogorska delegacija koju predvodi Marković juče otputovala u Vašington.

Navodi se da će ceremoniji, koja će biti upriličena u Stejt departmentu, prisustvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Marković će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom. Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sjedišta NATO-a u Briselu 7. juna.

Skupština Crne Gore je 27. aprila glasovima 46 prisutnih poslanika usvojila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora. Ovo je bio jedan od posljednjih koraka na putu Crne Gore ka Alijansi. Prethodno je svih 28 članica Alijanse ratifikovalo sporazum o pridruživanju Crne Gore savezu.

Predsjednik vladajućeg DPS-a i bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je usvajanje odluke o članstvu u NATO-u “možda najvažnija odluka Crne Gore u novijoj istoriji”.

Odluku vlasti u Crnoj Gori o pristupanju Alijansi pratili su i višednevni protesti građana, koji su na demonstracijama na Cetinju 29. aprila zapalili zastavu NATO-a. Finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u biće članarina koja će na godišnjem nivou iznositi oko 450.000 evra.

Američki mediji

Uticajni američki magazin “Forbs” objavio je ranije da članstvo Crne Gore u NATO-u nema nikakvog smisla na nivou jačanja bezbjednosti članica alijanse.

Crna Gora ima populaciju od 650.000 ljudi, imaju 1.500 vojnika, 350 mornara i 230 pripadnika vazduhoplovstva, navodi autor teksta u listu “Forbs” i ironično zaključuje sa “vau!”

Crna Gora je prelijepa zemlja, ali u bezbjednosnom smislu je beznačajna za NATO, stoji u tekstu u kojem se Crna Gora poredi sa “beskorisnim prijateljem na ‘Fejsbuku'”.

Članstvo Crne Gore u NATO-u ismijali su i drugi američki, ali i njemački mediji.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/crna-gora-danas-zvanicno-postaje-29-clanica-nato-a/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot