Italijani žele da otvore firme u RS

Objavljeno: 29. 5. 2017 u 14:51h

Brojne italijanske firme koje se bave izradom mašina specijalizovanih za preradu voća i povrća, hladnjača, kao i preduzeća iz oblasti vodoprivrede i prečišćavanja otpadnih voda, te proizvodnje sadnica, zainteresovani su za osnivanje zajedničkih preduzeća sa Republikom Srpskom.

Ovo je istaknuto prilikom nedavne posjete ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića Italiji, te naglašeno da se ova preduzeća ne bi bavila samo proizvodnjom i plasmanom robe, nego i usluga.

Mirjanić je pozvao italijanske firme da investiraju u RS, naglasivši da će Vlada Srpske obezbijediti povoljne uslove za realizaciju takvih investicija.

U Privrednoj komori u Raveni, gdje je za predstavnike ministarstva organizovan prijem, Mirjanić je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da se RS predstavi potencijalnim investitorima i kompanijama u regiji Ravena i Ferara.

“Italija je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera za BiH, ali i jedna od najbližih EU država prema kojoj su stanovnici i privrednici naše zemlje tradicionalno orijentisani”, rekao je Mirjanić i naveo da je Vlada RS čini maksimalne napore da otvori vrata stranim investicijama.

Nakon susreta u Privrednoj komori, Mirjanić se sastao sa predstavnicima 10 italijanskih firmi koje su izrazile interesovanje za izvoz na tržište BiH, a neke od njih su i u potrazi za partnerima i formiranjem zajedničkih preduzeća.

“Za italijanske firme svaki pedalj novog tržišta je značajan, a za nas svaki novozaposleni radnik, zato smo pozvali kompanije da, ne samo plasiraju, nego i investiraju u proizvodne pogone u RS”, rekao je Mirjanić.

Tokom dvodnevne posjete Italiji predstavnici ministarstva su obišli i firmu “Oregon”, najvećeg svjetskog proizvođača smrznutog povrća, te veletržnicu u Ćezeni, koje su pravi primjer uvezivanja proizvođača i tržišta kroz sisteme ugovorene proizvodnje.

“Predstavnici firme “Orogel” i veletržnice izrazili su dobru volju za podršku našem ministarstvu i poslovnim subjektima u uspostavljanju sličnog modela u RS. U narednom periodu će biti organizovana uzvratna posjeta zainteresovanih investitora”, naveo je Mirjanić i dodao da će resorno ministarstvo do tada pripremiti listu subjekata iz RS koji bi bili potencijalni partneri italijanskim firmama za plasman roba i zajedničku proizvodnju.

Mirjanić je predstavio prednosti investiranja u RS.

“Ključne prednosti su prirodni resursi, među kojima se izdvaja kvalitetno i nezagađeno poljoprivredno zemljište, bogati vodni resursi, zatim šume i elektroenergetski potencijal. Podsticajni faktor za ulaganja je i liberalizovana trgovina i mogućnost pristupa velikom tržištu, bez plaćanja carinskih obaveza”, kazao je Mirjanić.

Pogodnosti

Stevo Mirjanić je u Italiji ukazao na povoljan tretman stranih investitora u RS, regulisan Zakonom o stranim ulaganjima u RS koji osigurava da strani ulagači imaju jednaka prava i obaveze kao domaći investitori.

“Inostrani kapital u opremi je izuzet od plaćanja uvozne carine i carinskih dažbina. U slučaju zapošljavanja na neodređeno 30 novih radnika u toku godine predviđeno je umanjenje poreske osnovice za iznos plaćenog poreza na dohodak i doprinosa za te radnike”, rekao je Mirjanić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/italijani-zele-da-otvore-firme-u-rs/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot