Alumina – spas za čitavu regiju

Objavljeno: 29. 5. 2017 u 21:00h

Zvornički trgovci, ugostitelji i zanatlije tačno znaju kad su radnici  Alumine primili plate.

Grad oživi a oni zadovoljno traljaju ruke. Zato, kažu, nije ni čudo što čitava regija u fabriku glinice gleda kao u spas.

Od poslovanja Alumine zavisi egzistencija skoro 1.500 zaposlenih i njihovih porodica. A radnici im dolaze ne samo iz biračke regije, nego i iz Srbije. Do posla, preko Drine, svaki dan, već dvije decenije putuje Mira Lazić. Kaže da joj ni put ne pada teško.

„Radimo bez tenzija. Imamo sigurnost da će biti plata, da ćemo raditi. Mi smo za ove godine imali pravo rukovodstvo i menadžment na čelu sa Milom Matićem, a sad sa sadašnjim direktorom, tako da smo zadovoljni“, rekla je Mira Lazić, referent u MIR Alumina Zvornik.

„Veliki dio radnika, naročito taj visoki kadar  je uključen u razne projekte gdje se planira dalja budućnost, odnosno, stalo nam je da napravimo što više novih proizvoda“, ističe   Radenko Smiljanić, predsjednik sindikata MIR Alumina Zvornik.

Nekada je u fabrici radilo duplo više ljudi, sjećaju se,  sad već penzioneri,  Slavoljub i Petar. Uvijek je, kažu, mnogo značila za regiju Birač, a na neke brojke i danas su ponosni.

“86.je bilo najteže, a tri godine kasnije 89. je bilo najbolje, jer smo bili najveći izvoznici u cijeloj Jugoslaviji. 312 miliona dolara je bia vrijednost izvoza”, prisjeća se  Slavoljub Tomašević, biviši radnik Alumine.

“Otišo sam 2004.u penziju. Drago mi je kada čujem da fabrika ponovo radi i da od nje živi veliki broj ljudi sa ove regije”, rekao je  Petar Vlajnić, bivši radnik Alumine.

Poslovanje Alumine direktno je povezano  sa velikim brojem domaćih firmi, a njen najvažniji starteški partner u nabavci sirovine je kompanija Boksit iz Milića.  Iz Milića im stiže 60 odsto repromaterijala, pa tamošnji menadžment poručuje da bi bez Alumine i njihovo poslovanje bilo ozbiljno ugroženo. Zato, kažu, više neće dozvoliti da se ponovi drama sa blokadom računa koja je, tvrde, bila samo lov u mutnom.

“ Imamo mi dovoljno snage i pameti da svakoga lupimo po nosu i po zubima ko pokušava da se drzne da ovo urušava ovdje, vjerujte. Mi smo napravili jedan dostojanstven miting, i ako treba dići će se narod na ovom području. A, to je već malo šira priča. Dosta je tih kojekavih pokušaja. Znate, stavili smo tačku na pljačku”, kaže Rajko Dukić, predsjednik kompanije Boksit iz Miića.

Iako se niko ne bi zakleo da je na probleme u Alumini, zaista, stavljena tačka, Zvorničani o tome, kažu, ne žele ni da razmišljaju. Za njih je fabrika glinice sinonim za opstanak.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/alumina-spas-za-citavu-regiju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])