Okončano suđenje za pljačku vijeka: Specijalci razbojništvom narušili ugled MUP i Srpske

Objavljeno: 27. 5. 2017 u 13:15h

Iskazima pokajnika, svjedoka, vještaka i materijalnim dokazima u potpunosti je dokazana krivica svih optuženih za organizovani kriminal i pljačku 617.000 maraka, izjavila je u završnoj riječi Živana Bajić, republički tužilac.

Bajićeva je pred vijećem Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci istakla da je posao tužilaštva uveliko olakšan iskazima Željka Inđića i Gorana Janjuza svjedoka pokajnika i dojučerašnjih saučesnika i radnih kolega optuženih specijalaca Ministarstva unutrašnjih poslova RS koje terete za organizovani kriminal i oružanu pljačku 617.000 maraka.

“Vladan Malić bio je organizator kriminalne grupe dok su optuženi Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda bili članovi kriminalne grupe sa jasno podjeljenim ulogama” – precizirala je republički tužilac.

Zahvaljujući iskazu pokajnika Željka Inđića i materijalnim dokazima utvrđeno je da je detaljan plan pljačke nacrtao i organizovao Vladan Malić koji je jasno precizirao ulogu ostalih saučesnika u pljački novca „UniKredit“ banke izvršene u septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka- Gradiška.

Zahvaljujući iskazu pokajnika Inđića utvrđeno je da je Banda vozio „audi A6“ kojim je izvršena pljačka, a Malić je bio na mjestu suvozača. Iza Bande sjedio je Popović, u sredini Paraš a na desnoj strani sjedio je pokajnik Inđić. Mjesta gdje će ko biti u automobilu nacrtao je Malić.

“Tokom pljačke optuženi su u „audiju A6“ čekali poruku Danijela Kuzmića radnika „Sektor sekjuritija“ koji je takođe priznao krivicu, da je konvoj sa novcem krenuo prema Gradiški. Nakon dobijene poruke optuženi odlaze na nadvožnjak i čekaju blinde. Malić je znao da će novac biti u drugoj blindi, a kada su se pojavile „audi“ koji je vozio Banda se uključuje na autoput i ubrzo zaustavljaju vozila „Sektor sekjuritija“- objasnila je Bajićeva.

Podsjetila je da je poruka koju je Kuzmić poslao glasila „Ljubavi krenula sam“.

Bajićeva je istakla da su optuženi narušili ugled MUP i RS uopšte, jer stečeno znanje u specijalnoj jedinici policije nisu koristili da zaštite građane već za oružanu pljačku koju su izvršili u po radnog dana i na autoputu i tako doveli u opasnost živote drugih.

Jadranka Ivanović advokat optuženih istakla je da je kompletna optužnica suprotna zakonu jer nema organizovanog kriminala ako je izvršeno jedno krivično djelo. Odbrana tvrdi da banjalučki sud uopšte nije bio nadležan da sudi u ovom slučaju već Sud BiH obzirom da je opljačkani novac transportovan u drugu državu. Ona je zatražila od suda da odbaci optužnicu. Presuda će biti izrečena sledeće sedmice.

Paraš ukrao tablice

U završnoj riječi republičkog tužioca Živane Bajić juče je prvi put otkriveno da je registarske tablice koje su bile na „audiju“ korištenom u pljački ukrao optuženi Goran Paraš. Tablice su ukradene u banjalučkom naselju Karanovac, ali do juče nije bilo poznato ko je to od optuženih uradio.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/okoncano-sudenje-za-pljacku-vijeka-specijalci-razbojnistvom-narusili-ugled-mup-i-srpske/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot