Kinezi žele da grade HE Dabar

Objavljeno: 27. 5. 2017 u 17:00h

Kineska kompanija “Dongfang elektrik internešnel korporejšn” želi da gradi hidroelektranu “Dabar”, a to su potvrdili i pismom namjere koje su uputili menadžmentu “Elektroprivrede RS”.

“Kompanija iz Kine upoznala je upravu “Elektroprivrede” sa mogućnostima kreditiranja projekata od strane Kineske izvozno-uvozne banke koja je u državnom vlasništvu. Ta banka je iskazala spremnost da “Dongfang” prati povoljnim kreditom” – istakli su u “Elektroprivredi RS”.

Predstavnici “Dongfanga” predočili su planove za ovaj veliki projekat i generalnom direktoru “Elektroprivrede RS” Željku Kovačeviću i uručili mu pismo namjere koje će uskoro razmotriti menadžment preduzeća.

Kovačević je istakao da je počela gradnja ulazne građevine  i da po planu teče i gradnja dovodnog tunela koji je najvažniji objekat Hidroelektrane “Dabar”. Taj posao, vrijedan 131 milion KM, povjeren je “Integral inženjeringu” iz Laktaša.

“Svi dosadašnji radovi finansirani su iz sopstvenih sredstava “Elektroprivrede RS”, a sada je Vladi RS upućen zahtjev za kreditno zaduženje kako bi projekat vrijedan 352 miliona maraka realizovali do kraja. U tom smislu i kineski investitori su iskazali zainteresovanost i mi ćemo razmotriti njihovu ponudu. Riječ je o respektabilnoj kompaniji, koja ima sve potrebne reference za realizaciju ovog velikog projekta” – kazao je Kovačević.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da se “Dongfang” pridružio drugim velikim kineskim kompanijama “Sinohidro korporejšn” i “Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn” koje su već iskazale zainteresovanost za učešće u gradnji i finansiranju projekta hidroelektrane “Dabar”.

“Vlada je sa kompanijom “Čajna internešnel voter i elektrik korporejšn” u decembru 2015. zaključila memorandum o razumijevanju za hidroelektranu “Dabar” i druge hidroelektrane u sistemu “Gornji horizonti”. Pregovori sa kineskim kompanijama vode se u cilju obezbjeđenja ostalih potrebnih sredstava za izgradnju hidroelektrane “Dabar” – istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Koncesija za izgradnju hidroelektrane “Dabar” dodijeljena je istoimenom preduzeću koje je u stoodstotnom vlasništvu “Hidroelektrana na Trebišnjici”. Hidroelektrana “Dabar” pripada podsistemu “Gornji horizonti” zajedno sa hidroelektranama Nevesinje i Bileća čija je izgradnja takođe u planu. Podsistem “Gornji horizonti” obuhvata korišćenje voda na pravcu Gatačko polje – rijeka Zalomka – Nevesinjsko polje – Dabarsko polje – Fatničko polje – akumulacija Bileća. U ovaj sistem se u konačnoj etapi uvodi dio voda sjeverozapadnog dijela Nevesinjskog polja. Hidroelektrana “Dabar” je prva hidroelektrana koja će biti izgrađena u tom sistemu.

Provjerena kompanija

“Dongfang elektrik internešnel korporejšn” je kineska državna kompanija koja se bavi izvođenjem  radova i proizvodnjom opreme za elektroenergetskih postrojenja.

Ova kompanija iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane “Stanari” u Stanarima.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kinezi-zele-da-grade-he-dabar/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot