General Torbica: Ovako smo obarali NATO avione… (Foto) (Video)

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 15:00h

Prema našoj evidenciji, oborili smo sedam aviona NATO-a i tri Hrvatske, po tri helikoptera i bespilotne letjelice. NATO u svojim analizama tvrdi da su imali i veće gubitke, navodi nekadašnji komandant RV i PVO Vojske RS Milan Torbica…

Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) Vojske Republike Srpske Milan Torbica ističe da su pripadnici ovog roda dali veliki doprinos stvaranju i odbrani Srpske, te da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo 61 borac.

“Osnovni zadaci RV i PVO bili su borbena dejstva, odnosno odbrana i kontrola vazdušnog prostora Republike Srpske, kao i izviđanje, transport i koordinacija sa jedinicama kopnene vojske”, navodi Torbica, povodom obilježavanja 27. maja – Dana RV i PVO Vojske Republike Srpske.

PVO je taktičkim postupcima i profesionalnim odnosom u odbrambeno-otadžbinskom ratu nanio velike gubitke neprijateljskim snagama.

“U kratkom vremenu, kada su snage NATO-a i Hrvatske izvršile dejstvo po objektima i snagama Vojske Republike Srpske, oboreno je, prema našoj evidenciji, sedam aviona NATO-a i tri Hrvatske, po tri helikoptera i bespilotne letjelice. NATO u svojim analizama tvrdi da su imali i veće gubitke”, navodi Torbica.

Osim borbenih dejstava avijacije i PVO, ističe on, ogroman doprinos sveukupnoj borbi dale su helikopterske jedinice – borbeni helikopteri u podršci snagama kopnene vojske, te transportni, u prevoženju ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Torbica podsjeća da je RV 1992. godine, odnosno od osnivanja, izvršio 16 borbenih letova, među kojima su i dejstva u operaciji “Koridor”.

Pogledajte FOTO GALERIJU…

On napominje da je u ratu RV i PVO Vojske Republike Srpske izgubio 12 aviona i sedam helikoptera, te pretrpio znatna oštećenja na sistemima PVO, posebno jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja (VOJIN).

“Tokom borbi za Koridor, uništen je jurišni dvosjed `jastreb`, dok su hrvatske snage kod Broda oborile avion `orao`”, navodi Torbica i naglašava da je RV i PVO odigrao značajnu ulogu u blokiranju i uništavanju oklopno-mehanizovanih jedinica hrvatskih snaga.

Borbeni letovi odvijali su se sa aerodroma Mahovljani i Zalužani kod Banjaluke, i u zavisnosti od doleta, a početkom oktobra 1992. godine uvedena je zabrana letenja vazduhoplovstvu.

Torbica podsjeća da je 1994. godine NATO avijacija oborila pet “jastrebova” Vojske Republike Srpske.

Torbica je naglasio da je pred početak hrvatske operacije “Oluja” RV i PVO Srpske u više navrata napadao hrvatske snage u okolini Glamoča i Bosanskog Grahova, dok je za vrijeme ove operacije zabilježeno 30 vatrenih dejstava na položaje hrvatskih snaga.

Za vrijeme hrvatsko-muslimanske ofanzive u Bosanskoj Krajini 1995. godine, RV i PVO je stalno učestvovao u borbama.

Torbica posebno ističe vatrena dejstva protiv hrvatskih snaga u operaciji “Una”.

“I pored gubitaka, RV i PVO je izašao iz rata sa 22 aviona i 33 helikoptera, devet raketnih sistema PVO, većim brojem radara i lakih prenosnih sistema PVO, što ih je činilo respektivnim na prostoru bivše Jugoslavije, po snazi i vatrenoj moći odmah iza Srbije.

Moramo biti ponosni na RV i PVO, odnosno na sve pripadnike ovog roda Vojske Republike Srpske, jer su bili istinski heroji tog vremena koje ne smijemo zaboraviti”, rekao je Torbica.

Prigodnim svečanostima trebalo bi i ove godine da bude obilježen 27. maj – Dan RV i PVO Vojske Republike Srpske.

RV i PVO Vojske Republike Srpske formiran je 27. maja 1992. godine, od kada je izvršeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama, a komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u sklopu 874. vazduhoplovne baze Vojske Republike Srpske.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/general-torbica-ovako-smo-obarali-nato-avione-foto-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot