FBiH podstiče svinjogojstvo, a RS ovčarstvo

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 11:29h

Podsticaji za uzgoj svinja veći su u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj, što je apsurd kojim bi nadležni trebalo ozbiljno da se pozabave, upozoravaju farmeri iz RS.

Za utovljenu svinju farmer u FBiH dobija 60 maraka, a za rasplodnu krmaču 150 KM, dok u RS taj podsticaj iznosi 40 za svinju, a za krmaču 100 maraka.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su nam rekli kako su podsticaji za svinjarstvo iz godine u godinu rasli, ali da nisu u potpunosti uspjeli udovoljiti zahtjevima farmera, koji su tražili da se podsticaji ujednače s onima u Federaciji.

“Njihova sugestija je bila da premija za rasplodne krmače bude 150 KM po grlu, prihvaćen je iznos od 100 KM, a do sada je bilo pedeset. Za utovljenu svinju tražili su 50 maraka, a prihvatili smo 40. Do sada je taj podsticaj bio 20 maraka”, kazao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, kaže kako su to zasad obećanja, jer to nije nigdje vidio u pravilniku o podsticajima za koji je kazao da je poprilično nejasan.

“Proizvodnja se polako seli u Federaciju, a mi smo iskoristili sve vidove demokratske borbe. S ovim podsticajima ne možemo biti konkurentni nikome”, kaže Maljčić i dodaje kako su uzgajivači u poprilično nezavidnoj situaciji.

Međutim, po pitanju animalne proizvodnje nisu zadovoljni ni farmeri u Federaciji BiH, koji tvrde kako su uslovi za uzgoj ovaca, kad se sve sabere i oduzme, puno povoljniji u Republici Srpskoj nego kod njih.

Dževad Kovač, predsjednik Federalnog udruženja uzgajivača koza i ovaca “Tor”, kaže kako podsticaji za rasplodnu ovcu u ovom entitetu iznose 35 maraka, ali da troškovi u vezi s prijavom za podsticaj uz plaćanje raznih taksi i dažbina iznose preko 40 maraka, tako da nikome nije u interesu da ide u minus.

“Sa druge strane, farmer za 80 dana držanja krmače, a koliko je obavezno po pravilniku, i koja oprasi deset prasića, može da dobije 750 maraka. Uzgajivači ovaca su ranije imali podsticaje i za jagnjad, ali su ukinuti, a za ovce su smanjeni”, kaže on.

Ocjenjuje kako mali i neraspoređeni podsticaji idu na ruku uvoznom lobiju, za koji tvrdi da diktira stvari u ovoj zemlji, a da sve destimulativno djeluje na domaće uzgajivače.

Pokušali smo da dobijemo stav i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali na naše pitanje da li je normalno da se više podstiče proizvodnja za koju ne postoji veliki interes potrošača na uštrb onih čije se meso najviše konzumira, nismo dobili odgovor.

Treba reći i to da je Republika Srpska prošle godine podsticala nabavku kvalitetnih priplodnih koza i ovaca, što u Federaciji BiH nije bio slučaj.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/fbih-podstice-svinjogojstvo-a-rs-ovcarstvo/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot