Pred malim maturantima nova zanimanja i stare dileme

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 14:44h

Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje za dvadesetak dana, a mali maturanti imaju sve manje vremena za odluku za izbor željenog zanimanja, a od ove godine imaju šansu i da upišu nekoliko novih smjerova.

U konkursu za upis učenika u prvi razred srednjih škola RS u školsku 2017/2018. koji je danas objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS navodi se da mjesta ima za 11.346 đaka. Kako je navedeno u konkursu prijem dokumenata obavljaće se u dva roka, odnosno od 12. do 23. juna i od 3. do 14. jula.

U Ministarstvu su podsjetili da maturanti imaju priliku da upišu i neko od novih zanimanja, a to su tehničar CNC tehnologija, struka mašinstvo i obrada metala i tehničar informacionih tehnologija, struka elektrotehnika.

“U školskoj 2016/17. godini razvijeni su nastavni planovi i programi za zanimanja optičar, časovničar i zlatar, za koja je tržište rada pokazalo interesovanje. Uvedena su i dva zanimanja četvrtog stepena složenosti i to u struci mašinstvo i obrada metala – zanimanje tehničar mašinske energetike, a u struci poljoprivreda i prerada hrane – zanimanje tehničar hortikulture”, kazali su u Ministarstvu.

U namjeri da budućim srednjoškolcima koliko-toliko olakšamo izbor zanimanja, uspješni stanovnici Srpske podijelili su sa čitaocima “Glasa” zanimljive detalje o svojim profesijama.

Direktor i vlasnik kotorvaroške fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić, koji je između ostaloga i jedan od predlagača da se u lokalnu školu uvede obućarski smjer, ističe da svršeni osnovcu koji odluče za ovo zanimanje, sigurno neće pogriješiti.

“Jedan od razloga jeste to što ih odmah po završetku srednje škole čeka posao, jer je velika potražnja za ovim kadrom. S obzirom na to da se moda stalno mijenja, mnogi od njih, koji imaju želju i ambicije, moći će i da se usavršavaju”, rekao je Bubić i dodao da će za najbolje učenike biti obezbijeđena i stipendija, a nije isključena ni plaćena praksa.

Kada bi ponovo birao srednju školu, banjalučki kuvar Predrag Tošić ne bi se dvoumio.

“Kuvari i konobari su jedno od najtraženijih zanimanja, kako kod nas tako i u inostranstvu. Po završetku škole čeka ih sigurno zaposlenje, a plate su pristojne. Jedan od razloga zbog čega bi maturanti trebalo da se odluče za ovo zanimanje su i velike šanse za putovanja”, kazao je Tošić.

Ginekolog i akušer Vesna Ećim-Zlojutro ističe da, iako posao medicinskih radnika danas nije nimalo lak, mnogi ga vole, prvenstveno jer pomažu ljudima.

“Sad kad bih s ove pozicije birala srednju školu, kad iza sebe imam mnogo godina radnog staža, sigurno bi to bila medicinska”, kazala je Ećim-Zlojutro.

S obzirom na to da industrijska proizvodnja bilježi rast, direktor trebinjske kompanije “Herzeg med” Zoran Jakšić mladim ljudima savjetuje da upišu neko od deficitarnih zanimanja, između ostalog, za kuvara, frizera, armirača.

“Jedno od zanimanja, koje bi takođe trebalo birati, a koje će naredih godina biti i te kako traženo, posebno u Trebinju, jeste turistički tehničar”, rekao je Jakšić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pred-malim-maturantima-nova-zanimanja-i-stare-dileme/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot