Potpisan sporazum Vlade RS i “Majkrosofta”

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 14:04h

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević potpisao je u SAD, u ime Vlade Srpske, sporazum “Vladin bezbjednosni program”, čime je RS postala prva potpisnica ovog sporazuma u regionu.

Potpisivanjem ovog sporazuma u sjedištu kompanije “Majkrosoft” u Redmondu, Republike Srpska se pridružuje međunarodnoj koaliciji država koje prepoznaju i aktivno rade na prevenciji kibernetičkih prijetnji.

“Putem partnerstva sa `Majkrosoftom`, Srpska će u području informacione bezbjednosti biti prepoznata kao važan regionalni faktor i partner državama koje posjeduju značajne bezbjednosne kapacitete, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i druge zemlje”, rekao je Rajčević.

On je izrazio zadovoljstvo što je “Majkrosoft” prepoznao napore Srpske na podizanju svijesti i izgradnji sopstvenih kapaciteta iz IT oblasti, saopšteno je iz Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

U ime Majkrosofta sporazum je potpisao potpredsjednik ove kompanije Skot Čarni. On je istakao da posvećenost bezbjednosti, transparentnosti i pouzdanosti ostaju glavni prioriteti te kompanije, te da događanja u svijetu povećavaju važnost ovog prioriteta.

“Svjesni smo da je potrebno mnogo više od napredne tehnologije da bi sigurnost, transparentnost i pouzdanost postali realnost u digitalnom prostoru. Kroz `Vladin bezbjednosni program` uspostavljamo snažna partnerstva između javnog i privatnog sektora širom svijeta, čime ćemo ubrzati prihvatanje prednosti digitalne transformacije”, naveo je Čarni i dodao da danas ovaj program koristi više od 30 zemalja svijeta.

Direktor kompanije “Majkrosoft” u BiH Omar Krivošija rekao je da se sporazum odnosi na izgradnju i implementaciju sigurnije IT infrastrukture s ciljem zaštite građana i ekonomije.

On je podsjetio da je prošle godine “Majkrosoft” u BiH sa Vladom Srpske potpisao “Memorandum o razumijevanju u oblasti IT”.

“Vladin bezbjednosni program” (Government Security Program – GSP) učesnicima omogućava kontrolisan pristup izvornom kodu za važne “Majkrosoft” proizvode, “Majkrosoft transparensi” centrima, “Majkrosoft” inteligenciji za ranjivost i prijetnje, tehničkim informacijama o proizvodima i uslugama te pristup informacijama o ključnim klaud uslugama “Majkrosofta”.

Od 2003. godine kada je program kreiran, podržavao je razmjenu informacija i napore nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija da zaštite svoje građane i nacionalne infrastrukture od prijetnji i ranjivosti. Danas GSP centralna je komponenta u naporima Majkrosofta da izgradi povjerenje sa vladama širom svijeta kroz programsku platformu koja omogućava zemljama širom svijeta donošenje boljih i odgovarajućih odluka o tehnološkim pitanjima.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potpisan-sporazum-vlade-rs-i-majkrosofta/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot